torsdag-fredag

(Deutsche Übersetzung folgt.)

Först och främst - STORT grattis till Mammi på födelsedagen! (Och ett litet till Kungen.)

Sen vill jag också tacka för kommentarerna. Alltid roligt! :)

Var lite småtrött när jag vaknade i morse. Kanske inte helt konstigt. Spenderade kvällen hos Belinda på födelsedagsfest (grattis till dig med) och sen gick vi vidare till Mensa och dansade, dansade, dansade. Sörplade tequila men andra gången var citronen slut så bartendern frågade om det gick bra med apelsin. Visst tänkte vi, det går väl det med. Tydligen hade de inget salt heller för fick kanel till det. Men tequila med apelsin och kanel är inget jag rekommenderar! Gick väl lite småvilt till på dansgolvet ett tag. Blev inputtat i nån annan och slog i näsan ordentligt. Den gör fortfarande sjukt ont och ser lite svullen ut. Aj.

Ikväll har jag som svensk tagit tag i Valborgsfirandet och bjudit över ett gäng töser för lite partaj. Det kommer bli fryspizza, vin och svensk musik. Kommer bli legen... whait for it... dary! :)

Varit och handlat (allt är ju stängt hela helgen sen) och lagat middag. Nu ska jag röja lite och försöka lista ut vad jag ska ha på mig.


Igår. / Gestern.


20 Euro!


yummi


Bjarne är nyfiken. / Bjarne ist neugierig.


DEUTSCH:

Zuerst - herzlichen Glückwunsch zum Geburtstag Mutti! (Und der König.)

Und Danke für alle Kommentare. Macht immer Spass.

War ein bisschen müde als ich aufwachte heute Morgen. Vielleicht nicht total merkwürdig. Verbrach den Abend auf einem Geburtstagsparty bei Belinda (herzlichen Glückwunsch zu dir auch) und danach gingen wir in die Mensa und tanzten, tanzten, tanzten. Hinunterschlürfete Tequila aber das zweite Mal war der Zucker alle und die Bardame fragte ob Apfelsine war ok. Ok, dachten wir, das geht ja. Offenbar hatten sie auch nicht Salz, stattdessen bekamen wir Zimt. Aber Tequila mit Apfelsine und Zimt kann ich nicht empfehlen! (Ah, das ist genug für Heute!)


Farten börjar komma tillbaka!

Gårdagens träning. Hann ju inte skriva om det igår eftersom det bar av på födelsedagsfest.

Krasslig i halsen tisdag och onsdag. Halsen mådde bättre igår men jag var sinnessjukt trött och funderade på att skippa träningen. Men - och detta är jag i efterhand sjukt nöjd med - tog mig i kragen, begravde latmasken och intalade mig själv att jag inte skulle bli piggare av att hänga vid datorn.

Två timmar plask i vatten inklusive en testserie på 8*100 meter frisim (alltså crawl) - stegrande. Började med 3 lugna, 2 snabbare, 1 ännu snabbare, 1 ännu snabbare och avslutade med en MAX (alltså 100%) från startpall. 1.05.48! Vart kom det ifrån? Sjukt nöjd med mig själv i alla fall. :)


Gammal bild från MWG i Indien 2007.


Funniest blog ever

http://mymilktoof.blogspot.com/

Ja lovar, ni kommer INTE bli besvikna. :)

Det är sådant jag fördriver tiden med när jag sitter och klurar på om jag ska åka och träna eller inte. Halsen känns bättre. Är bara sååååå trött. Hm....

Bilder från gårdagen

Igår var det International Dinner. Här kommer lite bilder:





Tisdagsöl. Livet som student är inte helt dumt ändå. :) Fler bilder finns på Facebook.

Sliten...

Känner fortfarande den där obehagliga känslan i halsen. Det är inte så att det gör ont, jag kan prata och äta och allt, men det känns så som det känns precis innan man drar på sig en äcklig halsinfektion. :( Är trött och allmänt håglös. Inte bra. Behöver träna!! Får se hur det blir idag. Skulle ju simma, men fick chans till att öva lite extra tyska ikväll och det behövs ju också. Så då tänkte jag sticka ut och springa. Men det kanske inte är det smartaste om man är lite krasslig. Har ju sååå många gånger tänkt "jag har bara lite ont i halsen, det är ingen fara, jag tar det lugnt på träningen" och dagen efter har man vaknat med svullen hals som värker så mycket att det blir en utmaning bara att få i sig frukosten. Dagens I-landsproblem. Skäms lite nu, men så är det...

What to do???


Skoldag.

Min ena professor är fortfarande sjuk så blev bara 1 seminarium idag. Hann med att springa massa ärenden och köpa 2 böcker på förmiddagen vilket var bra. Har varit på banken och hämtat mitt bankkort - VISA fungerar inte här, något att tänka på om man vill plugga utomlands. Kolla upp innan ni åker. Själv hade jag rätt bra koll på det sen Tyska Pokalen i höstas. Kunde inte betala med VISA nånstans ju.

Seminariet (Problem med den tyska grammatiken för utlänningar) var helt okej. Pratade om Tempus och Modus, repeterade lite och gjorde ett par övningar. Det är rätt spännande att man själv kan välja examinationsform här. Alltså, som Erasmusstudent har man sjukt stora friheter, men jag tänker även på de tyska studenterna. T.ex. till denna kursen kunde de välja på att skriva en tenta eller hålla ett föredrag med en skriftlig sammanfattning.

Sitter just och går igenom mina anteckningar från lektionen. Skriver in i nytt block, det blir så kladdigt under lektionerna så lika bra att skriva om det så man ser vad det står. Ska eventuellt läsa med om jag hinner. Kanske träna men idag är inplanerad potentiell vilodag. Det jag skulle göra om jag hade problem att sitta still kan göras senare i veckan. (Känner mig sjukt nöjd med att ha gjort träningsplanering.) Näsan är lite snorig och halsen är inte helt tipp topp så kan hända att det blir helt vila idag. Cyklar ju i alla fall.

Iväll blir det International Dinner som jag skrev om igår. Ska bli kul att prova på lite nya maträtter. Hoppas mina köttbullar anses ätbara. :)

En föreläsningsfri dag...

Vad gör man då?

Som student vid ett universitet har man inte alltid föreläsningar, seminarier eller annan schemalagd tid varje dag. Jag har det inte. Idag var en sådan dag. Så, vad händer en sådan dag?

För mig började dagen med en mindre bra frukost. Tips till alla som vill ha en bra start på dagen: Handla innan maten är slut.

Begav mig sedan till vårt ämnesbilbiotek för lite ambitiöst studerande av tysk grammatik och litteratur. Första, 5 sidorna gick bra. Sen blev det tråkigt och magen började kurra. Men jag fortsatte ändå, seriös som jag är. Tills jag kände att jag över huvudtaget inte hade någon energi till att koncentrera mig. (Vilket faktiskt inte tog särskillt lång tid.) Kopierade en text som jag hade kvar att läsa och begav mig hemåt för ett mellanmål. Tror dessutom att jag ska köpa en av bcökerna, för att sitta där och plugga är kanske inte det roligaste.

Efter ett päron och en liten yoggi bar det av till mataffären och nu ska jag nog kunna överleva några dagar till. Kan ju inte handla för mycket eftersom vi har 3 som delar på det lilla kylskåpet. Något att tänka på när man flytttar till studentboende!!!

Efter middag var det så dags för simträning. Gött att hoppa i poolen efter en helg på torra land. Tränade mycket med gummifenorna, behövs ju inför SM.

Kvällen har spenderats med att laga köttbullar. Enligt receptet skulle det ta 35 minuter. jag gjorde dubbel sats så tänkte att en timme tar det nog. Det tog två. Men nu är köttbullarna färdiga och recept + lite fakta utskrivet på en lapp. Ska kopiera imorgon och ge till intresserade. Javisstja, kanske ska säga att vi ska ha internationell middag vi utbytesstudenter. Jag ska inte springa runt på stan med svenska köttbullar och dela ut flyers som en annan toka. (Kanske hade varit spännande dock.) Blev kanske inte de snyggaste köttbullarna, men goda. Mina köttbullar är som människor: olika storlek, form och färg - men likadana inuti.

Har alltså inte alls hunnit läsa så mycket som jag ville, men det gör inget. Fick reda på att läraren fortfarande är sjuk, så kan läsa det imorgon när det var tänkt att ha föreläsning.

Tiden går himla fort en dag som denna! :) Och nästan sommar ute. Härligt.

Imorgon:
plugga, eventuellt shoppa bok, seminarium (vill säga seminarie men det är ju faktiskt bara ett), besök på banken (kanske) och internationell middag. Kanske blir lite träning med. :)



Underbara söndag.

Idag har varit en bra dag.

Började dagen med lyxfrukost al la fralla med Nutella. Kompenserade upp det onyttiga med en nyttig skål naturell youghurt med müsli och ett glas vatten. Nån måtta på det roliga får det ju va!! :)

    

Hittade en skum fläck på mitt öra. Farligt?



Därefter blev det plugg (översättning), lunch hos Tereza och cykeltur med Anne. Kan nu stoltsera med att ha besökt både hamnen och stranden - och i superfint väder desutom. Stranden var okej, inte som i Åhus direkt, men det finns en bättre strand en bit härifrån. Ska ta reda på om det går bussar för om jag har fattat det rätt tar det mer än en timme att cykla. Men det kan man ju också göra en ledig sommardag. Ah, längtar efter RIKTIG värme nu. Hamnen var riktigt mysig med flera restauranger, fiskställen och glassbarer. Kommer säkert ett längre inlägg i min lilla serie sen.

          
Dagens outfit. Rosa ballerinaskor till det.

         
Klosterruin Eldena - Hamnen - Havet


Fiskmacka i solen.


Har även hunnit med att leka lite med datorn, se ett avsnitt av Efterlyst (blir så förbannad) och ikväll bär det av till Café Kaspar för att se en tysk kriminalserie. Hoppas att den är något att ha.

Imorgon väntar plugg, bankbesök och simning! :)


Kvällen, natten, dagen.

Det blev inte två "brott" igår, bara ett. Kom hem fram mot småtimmarna, men då i nyktert tillstånd. Bra när man dricker mindre och dansar mer. Känns bättre dagen efter. Inga dvärgar syntes till heller. Känns tryggt. (se "Det var inte bättre förr")

Kvällen började med en öl, valnötsglass och tjejprat med mina lägenhetskompisar. Sen bar det av mot ett annat studentboende för lite party. Träffade många bekanta och en del nya. Kul att man lär känna så mycket folk här. Rödvin, massa prat och dans, dans, dans. Introducerade "kundvagnen" och fick bra gehör. :)

Trampade hem vid halvtretiden eller så med grannar från Ernst-Thälmann-Ring. Mycket trevligare än att cykla själv.

 
På väg mot Party.


Idag blev det en härlig sovmorgon till tiotiden. Skönt att jag inte var tvungen att gå upp tidigt. Frukost och en sväng på datorn innan jag satte igång med dagens "att göra". Städa, springa, plugga. Kan nöjt säga att jag klarat av två av ovanstående och att jag har tillräckligt med tid imorgon för att hinna med sista punkten. Mitt rum, hall och toalett är nu rena och fräscha. Lätt att jag är den som städar bäst i den här lägenheten i alla fall. Väldigt ordentlig och ambitiös. :)

Efter städning inomhus var det skönt att få komma ut i underbara vädret för en löptur. Idag lyckades jag klä mig rätt och lämnade vindjackan hemma. Ca 10,7 km blev det, vilket tog mig 1 h 28 sekunder. Rätt nöjd med tanke på att jag inte sprungit över milen på 6,5 veckor och att jag var tvungen att stanna för rödljus och för att "fixa håret". (Minnesnotering till mig själv: I fortsättningen springer du inte i klämma, utan sätter upp håret med en hårsnodd.) Funderar på att lägga in intervallträning med från och med nästa vecka. Tips på roliga och effektiva löppass mottages tacksamt!


Laddad iniför träningen. Såg inte lika fräsch ut efteråt. :)


Blev sinnessjukt sugen på äppeljuice under löprundan, så efter middagen travade jag ner till matbutiken och köpte mig ett sexpack. Ska sörpla i mig en flaska och mumsa tranbär ikväll när jag glor på film. Kroppen är död sen löpningen. :) Underbar känsla, men orkar inte bege mig iväg för att träffa folk idag.

Imorgon har jag en del som måste fixas, bl.a. plugga översättning och gå igenom veckans utgifter och planera kommande vecka. Får se om det blir någon träning. Hade behövt köra lite bålstyrka i alla fall tror jag, men vi får se hur kroppen känns. Är sugen på att ta cykeln och trampa iväg till stranden (som jag inte besökt än, vilken sopa jag är) om vädret är lika fint som det varit idag. Desutom blir det lyxfrukost (får ätas högst en gång i veckan) med nybakta frallor och Nutella (eller typ nutella, det hette nåt annat). :)

Saknar Martin och lilla Z, men livet här är rätt bra ändå!

 


Mina favoritställen i Greifswald - del 1.

Har bestämmt mig för att göra en liten serie om mina favoritställen i Greifswald. Värt att kommentera kan dock vara att inläggen kommer utan inbördes rangordning. Det första inlägget är alltså INTE min absoluta favoritplats. Platserna kommer helt enkelt att beskrivas i den ordningen jag hittar dem, samt får tillgång till bilder så jag kan visa er med.

Del 1: Mitt rum.

Nog för att det är sjuk kul att träffa nya människor och prata massa tyska, och engelska ibland också för den delen, men det är också himla trevligt att kunna vara för sig själv ibland. Efter en dag med föreläsningar när man har så mycket nytt i huvudet att det känns som att hälften kommer vara borta till imorgon. När man varit ute och partajat och vill sova lääänge på morgonen. När man tränat och kroppen är så slut att man inte pallar med mänsklig kontakt över huvud taget. Till exempel.

Här i Greifswald finns lite olika bo-möjligheter. Det finns studentbostäder som liknar de svenska korridorerna väldigt mycket och man är runt 8 stycken på ett kök. Får då i gengälld ett större kök. Men kan också bo i flerrumslägenhet (som jag gör) och slipper då dela köket med lika många (vi är 3 st som delar på ett kök) men får då också ett mindre kök som kanske inte lämpar sig så bra för förfester och så. För att nämna två. Vad gällar rummen kan man bo i en- eller tvåbäddsrum. Jag bor i ett enbäddsrum, dvs jag bor ensam i mitt rum, vilket jag tycker är riktigt skönt. Fördelen med att bo i ett tvåbäddsrum kan vara att man får prata mer, men helt ärligt, vill jag snacka finns det gott om andra möjligheter till der. Jag tycker det är riktigt skönt att kunna plugga ostört, slippa ta hänsyn till någon annan och... ja, bara bestämma själv över rummet.

Bästa stället i rummet är sängen. Skön att sova i på natten. Härlig att krypa upp i med en kopp te och en bra film. Pefekt till att ligga och läsa på under eftermiddagen, eller morgonen om man inte orkar gå upp. För tillfället läser jag Berts gesammelte Katastrophen (på svenska Berts dagbok). Riktig rolig, haha. :)

                                
               Säng och skrivbord.                Tidnig och Bjarne.                      Rolig bok.

Kort sagt - i slutet av dagen är studentrummet guld värt!!


Det var INTE bättre för...

Har idag varit på historisk rundvandring genom (delar av) universitetet. Kan konstatera en sak - allt var inte bättre förr.

I och för sig fick vi besöka en sjukt fin sal (Aulan) med marmorpelare och gulddetaljer och hög i tak med balkong längs med hela rummet. Och sånna där tjockis-bebis-stattyer. Det hade varit ett bibliotek innan. Mest exklusiva biblioteket jag besökt i alla fall.

Men nu över till det mindre bra.

Är glad att jag inte levde för 100 år sen, eller innan det. Det var nämligen så, att om man läste på universitetet på den tiden (i alla fell i Tyskland vet inte hur det var i Sverige) och gjorde något fel så kunde man hamna i fängelse. Det sprang runt små dvärgar på universitetsområdet och i närheten, både dag och natt, som spionerade på studenterna. Deras uppgift var att kontrollera om studenterna begick något brott. Exempel på brott: missa en lektion (oups), vara berusad på allmän plats (oups) eller vara ute för sent på kvällarna (oups). Begick man något av dessa brott och dvärg-spionen såg det hamnde man i student-fängelset för någon vecka eller mer. Rätt intressant är dock att det även fanns magister-fängelse för lärarna. Glömde dock fråga vilka brott som gällde för dem, eller om det var detsamma som för studenterna.

Tacka vet jag tvåtusentalet annars hade nog de flesta studenter legat illa till. Studentfängelset hade blivit större än själva universitetet. Eller så hade man helt kunna ersätta korridorsrummet med en stamplats i fängelsecellen. :)

Idag tänker jag begå två av följande brott. Har inget schemalagt på fredagar så ni kan ju själv lista ut vilka. Prost!


Träning gånger två...

... och jag är halvt död.

Nöjd med nya simklubben som jag hittade. Bara simnnig än så länge, men rätt bra pass. Verkar vara duktig tränare med och gruppen (de jag träffat) är kul. Så idag är jag nöjd. 4800m igår och 4900m idag känns dock i musklerna när man haft lite ledigt. De två träningarna förra veckan kan ju knappast räknas. Nästa simning blir på måndag och så får vi se hur det blir med livräddningsklubben i Anklam. Måste leta upp billigare resa. Tåget är dyrt.

Laddad som bara den inför SM/FMM nu i alla fall. :)

Imrogn får vi se om det blir träning eller vila. Kanske ett stretchpass? Ska i alla fall på historisk rundvandring på universitetet. Ska bli intressant. :)


yyyyyyYES!

Bästa energikicken någonsin!

Glöm kaffe. Glöm Red Bull. Glöm en lång natts sömn. Vad som verkligen får en att vakna till iv och få massor av energi inför dagen är ett positivt besked, för mig...... fyndet av en ny simklubb. Den andra passade inte alls, hoppas på bättre resultat den här gången! Woha. Är extra nöjd eftersom jag trodde att jag skulle bli tvungen att ge mig ut och springa i kalla regnvädret, men nu kan jag åka till simhallen i kväll istället.

Laddad till tusen inför dagen nu. Ska se om jag kan hitta lite litteratur till mina kurser. Eller försöka lära mig hur man sparar grejer på min externa hårddisk. Är inte så grym på teknik.

Och ikväll blir det nog lite vin med the girls. Hoppas på att få smaka snapps från Ungern med.

GÖTT MOS!! - som ngn jag känner brukar säga. :)



Gammal bild från träningsläger på Cypern.


Smågodis.

Svenskt smågodis IS THE SHIT!

Framkommer inte minnst av en liten notis jag hittade på expressens hemsida, haha: http://www.expressen.se/nyheter/1.1047520/forsokte-smuggla-in-1-3-ton-smagodis
(även lånat bilden därifrån)



Idag regnar det och är kallt. Professorn var sjuk så kom hem tidigare än planerat. Kvällens planer innebär dock att jag måste ta mig in till stan igen, hade tänkt gå på skandinavisk kväll. Men just nu känner jag mycket mer för att byta om till pyjamas och bädda ner mig i sängen med Bjarne, en fetepåse godis och en bra film. Such a shame att jag inte äter godis. Varför kom jag på den briljanta idén?

Var i en godisaffär, fel - i en gummibjörnsaffär (dock med lite andra saker med) - innan idag och spanade in det härliga utbutet av vanliga gummibjörnar, gummibjörnar utan gluten och laktos, gummibjörnar som är biodynamsikt framställda och gummibjörnar för diabetiker. Utan socker. Får jag äta dem?? Ska fundera på det.


Bjarne


Coolaste lilla björnen som finns!

Lite duktig i alla fall...

Måndag. Behöver man säga så mycket mer egentligen? Inte för att det gör så jättestor skillnad när man är student. Inte tillbaka till ett sju-till-fyra-jobb i alla fall. Men av någon anledning var jag helt slutkörd i morse. Kan bero på att grannen gillar att börja spela gitarr när klockan börjar närma sig midnatt. Eller att jag delar lägenhet med en morgonpigg filur som slamrar i köket halv sex. Eller att det inte går att sova särskillt länge eftersom solen lyser in och hela rummet blir total-ljust. Sover med öronproppar och ögonlappar. Då blir det tyst o mörk. Mmmm... Brukar dock lyckas tappa bort dem under natten.


Tröttheten kan också bero på grådagens träning samt eventuellt lurande förkylning. Men jag vägrar bli sjuk. Säger som Barney Stinson i How I Met Your Mother: När jag börjar bli sjuk, så slutar jag bara med det, och är Awesome istället. :)


Började i alla fall dagen med grym frukost!


Naturell yohurt med müsli o fräska jordgubbar.
Smörgås med färskost, skinka, ost, sallad, tomat o gurka.
Kaffe. Snabbkaffe. Vi har ingen kaffebryggare.


Har idag lyckats fullborda följande små projekt: tränat ben & fötter, pluggat översättning, letat upp en ny simklubb och mailat dem, delvis gjort grammatik-läxan (den var dock inte av det lättaste slaget så den blev inte färdiggjord, saknar desutom böcker för kursen), varit på biblioteket och letat böcker till min grammatik-kurs. Hittade inte det jag letade efter, men väl en dröse andra böcker. Får ta mig en tur till stan på onsdag och shoppa lite böcker. Eller en i alla fall. DUDEN 5: Grammatik.



Dagens fynd på biblioteket.
Tyvärr ingen skönlitteratur.
Får ta mig dit en gång till den här veckan.


Javisst ja. Har tvättat med. Blandade allt och alla färger, utom vitt. Gillar inte att blanda svart o färg, men det gick bra. Eventuellt lite svart ludd eller så på en rosa t-shirt, men den är ändå rätt gammal så det ska jag nog överleva. Fick låna lägenhetskompisens tvättställ. Skönt att slippa knyta upp en lina tvärs igenom rummet som förra veckan.


Hade tänkt göra klart min gammatikläxa när jag kom hem från biblioteket, men ser att klockan är lite mycket. Så jag säger som Alfred i Emil i Lönneberga:
DE TROR JA VI TAR O SKITER I!?

:)




Helgen.

Lördagen spenderades med helutflykt till Starlsund. Historisk promenad genom staden (vilken var rätt intressant eftersom Stralsund och hela Preusen en gång i tiden varit svenskt), lunch, shopping, en stund i solen, besök på havsmuseum, glass och sen löpning till tåget som vi nästan missade. :) Superhärlig dag och var ruskigt trött på kvällen.

         

         

     

Dagens klädfynd blev ett par jeansshorts i bra längd, supersöt tröja med fint sydda axlar och ett par balla trosor. Råder brsit på underkläder och att tvätta ofta blir dyrt så bättre att ha flera trosor. :) Nu är i alla fall sommargarderoben uppdaterad och det enda som eventuellt skulle behövas är ett par nya solbrillor. Sen ska jag nog ha allt.

      

Söndagen har innehållit sovmorgon, frukost i solen på balkongen med nybakade frallor från lokala bageriet, städning av mitt rum + badrum, 7,3 km löpning i underbart väder och rätt mycket pluggande. Är dock inte riktigt klar med översättningsuppgiften till imorgon. Tur att den inte ska in förän kl 13. :) Nu blir det lite kvällsmat och en film tror jag.


BESVIKEN!!!

Jaha.  Det var det det. Känns det som.

Åkte till simhallen för att vara med på liväddningsklubbens livräddningsträning. MEN, det visade sig att de tränar ”bara” livräddning för att bevaka, alltså verklighetstroget, och inte alls för att tävla. Inge dockor i simhallen, inge torpeder, antagligen inge hinder heller. Träningen idag innhöll att frigöra sig från grepp från en panikslagen person, bogsering av människa och upptagning på kant. Suck.

Blir till att leta upp en annan klubb att träna med. Tydligen finns det en simklubb här som jag kan träna vanlig simning med. Bättre än detta i alla fall. Och sen finns det en klubb 3 mil härifrån som tävlar. Men du måste jag åka buss och så. Kanske kan göra det en gång i veckan eller så.  Jaja, får ta tag i det på måndag. Känns sjuk segt i alla fall.

Får muntra upp mig med en bild från Kanada.



Härlig underbara tid. Hoppas man lyckas ta sig med till VM-laget i sommar med. Trots att det för tillfället strular med träningen.


Onsdag & Torsdag

Onsdagen var verkligen en dag när jag flängde fram och tillbaka: Först in till stan för att prata med min ena professor. Sen hem för en löptur och lunch. Sen till baka till stan för ett seminare. Hem igen för middag och förberedelser inför kvällen. In till stan på officiell välkomstkväll med info osv. Hem igen för att sova. Det är ca 3 km till stan. Så det blev 18 km på cykel. Plus träning. Helt okej.

Seminariet jag besökte ska jag dock inte gå på mer. Egentligen behöver jag det inte. Jag tänkte att det kunda vara kul bara. Några extra poäng också. Men det var sjukt segt och jag fattade hälften av vad de snackade om. Poesidiskutioner. De är svåra att fatta på svenska och nu var det på tyska. Nej, onsdagarna kommer bli seminarie/föreläsningsfria. Kan läsa litteraturen och skriva på min uppsats då istället.

På kvällen var det som sagt officiell välkomstkväll. Vi fick information av studentföreningar etc och sen bjöds det på mackor och juice/vatten. Träffade en del trevligt folk och det är ju alltid kul.


Onsdagskvällens kläder.

Torsdagen spenderades med ett besök i simhallen på morgonen. De andra simmade inte så fort och vi hade bara en bana så det blev ju rätt lugn träning. Vilket inte gjorde så mycket igår eftersom jag haft uppehåll från simmandet ett tag, men jag hoppas det inte alltid kommer att vara så.

Var även på språkkurs med sjukt rolig lärare. Nivån är lite lättare än vad jag hade tänkt mig från början, men det var så roligt så det struntar jag i. Gillade hennes undervisningsmetoder också. Vi lyssnade bl.a. på en tysk låt och hade texten på ett papper där vi skulle fylle i ord som fattades. En låt om män som var helt okej. :) Har ni lust att lyssna kan ni klicka här: http://www.youtube.com/watch?v=6mwLWkGUllY så dår ni höra en liveversion.

På kvällen stod krogrunda på schemat. Vi träffades klockan åtta och delade in oss i smågrupper med hjälp av lottnings-systemet. Hamnade med en kille och en tjej från Tyskland, en kille från Frankrike och en kille från Italien. Har tydligen en gemensam föreläsning gemensamt med den italienska killen och det visade sig att den tyska tjejen har träffat min vän Paddan. Hon var och jobbade på Nya Zeeland och det var han med. Världen är bra liten! :) Vi hann dock inte med att besöka så många ställen, bara två, för vi hade så mycket att prata om att tiden bara flög iväg. Kul när det är så ju. Sen drog vi vidare till MensaClub, vilket är typ som Kåren, och dansade till kl halv tre på natten.


Torsdagskvällens outfit.

Idag blir det lunch på Mensa med tre tyska tjejer och träffade igår, förhoppningsvis ska jag hinna gå igenom lite anteckningar från veckans föreläsningar och i eftermiddag blir det livräddning. Imorgon ska jag på utflykt till Stralsund. Här händer mycket förutom pluggandet. :)


Magväskor.

Vill börja med att dementera gårdagens inlägg. Det finns visst vita tavlor i Tyskland. Fick se en idag under ett tråkigt seminarie, i en mycket fin sal dock. Så, nog om det.

För övrigt har jag upptäckt en skillnad till mellan Tyskland och Sverige. Här är det okej att bära magväska. I Sverige är det typ okej med magväska om man är under 5 eller över 85, annars blir man betraktad som lite av en tönt. Tråkigt tycker jag, eftersom det ju faktiskt är väldigt praktiskt.

Här i Tyskland har jag dock märkt att det är okej med magväska. Framför allt de "coola" grabbarna verkar ha anammat denna trend. Det ser lite kul ut när de går där med baggyjeans, kaxigt ansiktsuttryck, kepsen på sned och magväska. Men jag förstår dem. De slipper ju ha allting i fickorna. Magväskan har plats för såväl plånbok som nycklar och mobil.

Ett vanligt märke på magväska är tydligen Eastpak. Bilden är hämtad från www.planet-sports.com


Ikväll blir det Offizielle Begrüssung på Café Koeppenhaus. Ska bli trevligt att se vad det innebär jag imorgon bitt ska jag ÄNTLIGEN hoppa i bassängen igen! Som jag längtar.


Första skoldagen.

Idag var det så dags för första dagen i skolan. Hur jag nu har lyckats med detta så ligger nästan alla mina kurser på tisdagar vilket innebär en väldigt lång dag, från 9 till 18.

Dagens schema:
* 9-11.30 språkkurs övre nivå
* 12.15-13.45 föreläsning: Övergripande historia över den nyare tyska litteraturen.
* 14.15-15.45 seminarie: Problem med den tyska grammatiken för utlänningar.
* 16.15-17.45 föreläsning: Theori över Weimarer Klassik: de estetsika skrifterna av Mortiz, Goethe och Schiller.

Eventuellt ska jag på nåt extra litteraturseminarie på onsdag och på torsdag blir det kanske ett seminarie om tyska som främmande språk. Dessutom har jag möjlighet att läsa språkkurs på torsdag istället, fast då på mellannivå. Egentligen tyckte jag att nivån på dagens språkkurs var lagom, men det blev verkligen en lång dag och jag var helt slut när jag kom hem. Eller, egentligen var jag helt slut redan innan det. Var väldigt trött och disträ under sista förelääsningen. Som tur var slutade vi lite tidigare idag.

Har upplevet en del skillnader mellan universitetsstudierna i Sverige och i Tyskland, förutom att hela systemen är olika uppbuggda. Saker som man lägger märke till först när man är här. Kan vara bra att veta ifall någon annan som ser detta tänkte ta sig utomlands och plugga.

* Föreläsnings- och seminariesalar ser inte alltid ut som hemma! Själv har jag fått erfara att de närmast 
   månaderna inte alls kommer att bli så bekväma som hemma i Sverige. Aulan i en av bygganderna har helt 
   världelösa trästolar och små små träskivor där man ska försöka får plats med blocket så man kan skriva. Ont i 
   ryggen får man också. Idag satt jag med ena underarmen bakom ryggen för att ge stöd. Det funkade rätt bra.
* Föreläsningarna ser inte heller ut som hemma! Semineriet idag var bra. Läraren förstod att man kunde använda
   tavlan till att skriva på och skrev ganska tydligt. Det gör ju det hela så mycket kättare att förstå. Tyvärr verkar
   min literaturlärare har fobi för kritor (ja kritor, kommer till det lite senare) för han skrev så lite som möjligt på
   tavlan. Mest viktiga författares efternamn och det kunde man knabbt läsa. En sån föreläsning tycker jag att är
   rätt svår att följa, även om den är på svenska och nu är allt desutom på tyska så får verkligen anstränga mig 
   för att inte bli helt lost. Jag tycker faktiskt att en lärare bör vara mer tydlig, även på universitetsnivå, och
   skriva centrala begrepp, rubriker, stödord på tavlan. Då får man med det viktigaste och det är ingen risk att
   föreläsningen går för fort.
* Tydligen gillar de inte Whiteboards här utan använder de klassiska gröna tavlorna med kritor.

Intensiv första dag med andra ord!!


Löptur i snålblåst.

Vädret idag har varit grått, kallt och blåsigt och helst ville jag bara dra täcket över huvudet och somna om och sedan spendera resten av dagen i sängen med en bok och ngt gått att snaxa på. Men så blev inte fallet eftersom jag hade en del inplanerat som tvunget skulle klaras av idag.

FÖrutom undertäcknande av hyresavtal, en fika med nya kompisarna, handlande, klureri av kurser, tvätt och samtal med en av mina professorer har det även hunnits med ett träningspass.

Trots skitvädret pallrade jag mig nämligen ut för en löptur på ca 5,2km (om kartan stämmer och jag har mätt och räknat rätt vill säga) vilket tog 28,39 - och det är helt okej, speciellt med tanke på att jag fick stå still typ 1 minut vid rödljus. Efter löpningen blev det benstyrka, fotträning och stretching och 1,5 timmar senare kände jag mig rätt nöjd med mig själv. :)

Nu väntar förberedelser inför morgondagen som blir en låååång dag med skola 9-18. Naästan alla mina föreläsningar har hamnat på samma dag. Fast kanske ändrar lite på det. Inte säkert än. :)


Söndag.

Först vill jag tacka för kommentarerna, alltid roligt. Saknar såklart er därhemma också, men ni är ju välkomna ner Lina. :) Vi ska bara hitta ett datum som passar.

För dem som kanske missat är jag alltså i en liten stad i nordöstra Tyskland, Greifswald. Inte långt från Rostock bilket kanske är mer bekannt. Jag hade i alla fall inte hört talas om Greifswald förrän i höstas då jag satte mig och letade efter passande universitet att studera vid. :) Greifswald är en liten lagom stor stad med 50-60 000 invånare om jag har siffrorna rätt för mig. Den ligger vid kusten vilket är perfekt för mig som är uppväxt vid havet och ÄLSKAR vatten. :) Här finns en strand som jag inte har lyckats besöka än. Har inte ens varit i hamnen. Fy skäms, blir kanske något att ta tag i nästa vecka. Utöver föreläsningar och allt annat jag ska göra.

Söndagen har varit ganske lugn men ändå produktiv. En löptur stod på schemat men när jag vaknade med smått halsont och träningsvärk efter gårdagens styrkepass och såg det kassa vädret måste jag erkänna att löpturen stöks och ersattes av översättningspluggande och städning av mitt rum m.m. Är grymt imponerad av mig själv gällande städningen faktiskt. Har bl.a. dammat persiennerna (något den som både här innan mig inte gjort gissar jag på) samt torkat dela golvet med en wettextrasa.

Har även hunnit med att läsa rödluvan (på tyska såklart, ser mkt fram emot att läsa massor av sagor från bröderna Grimm), sett över ekonomin, cyklat till en loppis (som dock var rätt kass) och lite annat. Nu väntar en lugn kväll med nåt program på tv3play eller liknande. Älskar internet. :)

 Cykel är ett måste i Greifswald. Har lyckats hitta mig den här. Vill skapa en god relation så inte kedjan hoppar och därför är jag nu på jakt efter ett namn till min nya vän. Förslag? Skriv en kommentar. :)


Välkomstfest och sånt

Igår var det välkommst fest för nya ERASMUS-studenter, dvs utbytesstudenter. Glad i hågen trampade jag iväg på min "nya" cykel i nya kläder. Det var dock lite svårt att cykla i kjolen så jag fick sitta väldigt långt fram på sadeln och bara ha tårna på pedalerna. Det känns i sittbenen idag ska ni veta.

När jag väl kom fram till adressen för festen visste jag inte alls vart jag skulle gå. Man hitter ju inte överallt än. Men, smart som jag är lyckades jag lista ut det och kom således fram till slut. Lokalen var inte särskillt märkvärdig, en hall, ett större rum, toaletter och litet kök. Men det bjöds på grillat och dricka till billig peng (man är rätt nöjd när man får en stor öl, två glas vin samt grillat kött med pastasallad och grönsaker för 50 spänn) och trevligt sällskap. Pratade mest med två tjejer från Tjeckien och en från Ungern. Vi ska träffas idag också. Kul att lära känna lite folk här.


Idag har jag pluggat, vilket det blir mer av imorgon, tränat lite och varit på biblioteket. Funderar på att sälja cykeln som jag köpt och köpa en annan som jag hittt men..... ja, vi får se hur det blir med det.

Ny kjol och ny tröja för mindre ca 230 kr. Jag gillar HM. :)


Borta och tillbaka.

Jag vet att jag har varit urusel på att blogga men det är nog inte riktigt min grej. I alla fall inte på hemmaplan. Nu när man befinner sig i ett annat land och ska vara iväg i 4 månader känns det desto mer relevant. Fast vi får väl se hur det går. ha inte för höga förhoppningar på mig. Idag tänkte jag mest lägga upp lite bilder - som får tala för sig själv.

Skrivbord, säng...

bokhylla och garderrob. Vad behöver man mer?

Utsikten från min balkong är väl inte så spännande. Men jag har en balkong i alla fall. :)

för 35 spänn är helt okej. Supergod!

Än så länge har jag inte hunnit börja plugga. Ska på första föreläsningen imorgon. Hoppas att det jag har valt ut fungerar nu så jag inte måste börja om från början. Ska på en språkkurs också så jag putsar min tyska ytterligare. Oh, för er som inte vet så pluggar jag i Tyskland nu. Men nu är det dags för sängen för måste upp tidigt imorgon och gå till Hausmeister och be om en skruv. Gute Nacht und schlaf gut!


RSS 2.0