Aktiv vilodag.

Igår blev en väldans aktiv vilodag: jobbade i trädgården heeela dagen. Men resultat fick jag ju i alla fall! Och det känns minsann i kroppen. Var lite sur på mitt träningsställe för att de har stängt imorgon, men just nu känns det som att en lättare dag inte kommer vara till någon skada direkt. Ska köra rehab när hemma, brukar vara dålig på rehab, det är ju så sjuukt tråkigt. Men om jag ska kunna börja styrketräna ordentligt igen så måste handleden bli starkare och knäet pallar gym och fenism bättre med lite stabilitetsträning.

Idag blev det livräddning på morgonkvisten. Körde en bra huvudserie tycker jag, och en del tekniska moment under tempo. Blev trött i kroppen, vilodagen igår blev ju som sagt inte mycket till vilodag. Idag håller jag mig därför inne och röjer upp röran på skrivbordet istället för att rensa, släpa, gräva ute i fina vädret. Skickar ut sambon med gräsklipparen istället. Det förtjänar han efter en hel helg med bara golf på Öland med grabbarna. De är så roliga, de har till och med en varndringspokal. I år vann Martin, andra gången för honom. :)

Idag fyller mamma år (och kungen, men han är inte lika viktig, fast det var kul att gå parad på hans 60-årsdag för 6 år sedan. Vi var jäkligt snärtiga och han stod på en pall och gjorde honör till oss, kul!). Blir grillat och familjemys ikväll. Hon ska få väldans fina presenter faktiskt. Blir hon inte glad tar jag med den hem igen!

Har planerat träningsveckan: Livräddning, Rehab, Styrka+Core (?), Simning, Livräddning, Livräddning, Simning (?) och mental träning. Gött att jag inte har alltför mycket i skolan nu. Men lite plugg får det ju bli också. Mindre än 3 veckor till SM! Ska bli sjukt kul. :)


Tillsammans är vi starka!

"Det heter att ensam är stark. Tillåt mig tvivla på det. Jag vill till och med hävda motsatsen: att tillsammans är vi starka. Att jobba med andra människor mot ett gemensamt mål, med samma motivation och med ömsesidigt stöd kan ge osannolika prestationer."
(Railo, Willi 1992: Nya Bäst När Det Gäller s. 154)

TRUE.

Även i en idividuell idrott är laget enormt viktigt. Det är viktigt att man får stöd av sina tränare och medtävlare (som också är konkurrenter), att man peppar varandra, uppmuntrar varandra, får lov att vara själv själv, tillåts att misslyckas och har roligt tillsammans. När gruppen har byggt upp en stark grund är det lättare för de enskillda individerna att prestera på topp!

En sådan gemenskap känner jag med mitt livräddarlag i Försvarsmakten. Och vi har också lyckats genomföra några riktigt bra tävlingar. Tyvärr blev det inget militärt mästerskap i år, men kanske nästa. I år satsar jag istället helt och hållet mot civilia VM (i dagsläget inte säkert vilka som får åka) och jag hoppas att vi kan bygga upp samma lagkänsla som jag har kännt i den militära truppen.

På lägret i mars hade vi ett första möte med alla som var intresserade av att satsa mot VM. Det var riktigt bra. Redan där kändes det som att vi började skapa en gemensam, stabil väg mot samma mål. 
Nästa träff blir SM i maj - hoppas på bra resultat då! :)
 


Den militära truppen efter MVM 2010. Medaljer runt samtliga aktivas halsar, nöjda ledare, härlig stämning och en drös med såväl personliga som svenska rekord!

Jag skulle vilja säga så här: En stark trupp skapar förutsättningar för enskilda individer att prestera ännu starkare än de redan gör. Så spm framgång föder framgång, förder styrka styrka. Tillsammans är vi starka!


Det tar sig...

... med mina odlingar. :)


Motivation & Målmedvetenhet

Härliga känslor som väcks till liv vid en tävling. Perfekt att åka på en "mindre viktigt" tävling innan det gäller "på riktigt". Taggad till 1000!

Morgonsimning idag. 2 timmar i bassängen. 5000 meter. Trött. Imorgon livräddning. Najs.

Nu är kroppen trött, men huvudet hyfsat vaket. Ska ta och göra en inlämningsuppgift och skicka in den. Gött att bocka av från listan. Jag kan ser ljuset i tunneln.

Danska Mästerskapen 2012

En liten men tapper svensk trupp bestående av Maria Winell (det är jag det), Malin Österman och Sarah Elbert tävlade i lördags i Köpenhamn. Det var de Danska Mästerskapen, så vi fick tävla utom tävlan. Danskarna fick ett lite större deltagarantal och vi fick en extra tävling. Det är bra att träna på att tävla och vi har ju inte så gott om tävlingar här så det gäller att passa på. Bra check inför SM också som nu är mindre än fyra veckor bort.


Sarah, jag och Malin.


Tycker att jag gjorde en helt okej tävling med följande resultat:
200 superlifesaver - 2.49.29 - 1a*
100 manikin carry with fins - 1.09.76 - 1a
100 manikin tow with fins - 1.10.23 - 2a
50 manikin carry - 43.67 2a - NYTT PERSONLIGT REKORD! :)
Line Throw (Malin kastade och jag var i vattnet) - 15.20 1a
Nordisk lagkapp (där alla tre deltog) - 2.23.77 - 1a

*(Vi tävlade ju som sagt utom tävlan, så det blev en dansk som fick guldet på tävlingen, men de delade ut medaljer till oss ändå, en mycket fin gest tycker jag!)


Min medaljskörd.

En helt okej prestation, men det finns fortfarande en del som behöver förbättras. Ska träna på bra i fyra veckor nu så ska det nog bli snabba tider på SM! :) Idag blev det ett återhämtningspass bestående av 1h lätt simning (3000meter) + 15min stretch. Kändes bra!Check!

Sista praktikdagen EVER - check. Veckans träning - check. Första arbetspasset på nya extrajobbet - check!

Och jag är inte alls avis på 5kamps-kompisarna (eller?) som drar till Rio idag, för imorgon ska JAG till Köpenhamn!


Tagga tävling

Tävla på lördag. Köpenhamn. Ska bli najs. :)

Idag: pluggat, promenerat, handlat, hämtat paket på posten, förberet undervisning, tränat mentalt och faktiskt lagat både lunch och middag (vilket jag varit dålig på på sistonne). Nu lite mer skolgrejer och sedan vila inför morgondagen som är FULLSPÄCKAD med livräddningsträning, informationsmöte om jobb, praktik och lite andra ärenden.


Internationell livräddning - 50 carry

Dags för ett inlägg om den kortaste och snabbaste (indiviuella) poolgrenen i internationell livräddning:

50 manikin carry.


http://www.wetiz.eu/default.php?thisID=98&cogID=16&productDetail=84
Bild från www.wetiz.eu


Precis som vid 100 meter carry går loppet ut på att man så snabbt som möjligt ska ta sig fram till en docka, plocka upp denna och bogsera den i mål. Den största skillnaden mellan dessa båda bogseringslopp är att man inte har några fenor på 50 meter carry (vilket man ju har på den dubbla distansen).


Så här går loppet till:
Starten är en vanlig simstart, dvs man startar från pall. När startsignalen går dyker man i vattnet och simmar (crawl) 25 meter, ut till mitten av bassängen. Där ligget en docka på botten. Man dyker ner och hämtar den och bogserar den sedan på valfritt sätt vidare över till andra sidan av bassängen. Kravet är att dockans mun/näsa måste vara över vattenytan.


Dockbogsering.


Rekord:
Världsrekordet för damer ligger på 35,26 och för herrar på 28,94 - både innehas av italiernare. Är du nyfiken på fler världsrekord klicka här.
De svenska rekorden är för närvarande (om jag har rätt för mig) 39,89 för damer (innehas av Cathrin Carlzon) och 32,33 (innehas av Jesper Levander). Båda sattes vid de Militära Världsmästerskapen 2010.
Själv har jag inte tävlat i 50 meter carry sedan SM 2010 då jag simmade på 45,28. Fast på ett träningsläger i mars i år simmade jag på 44,7 så det ska nog kunna sänkas en del. :) Målsättningen är att simma på 43,19 eller snabbare i (v)år. Tävling på lördag och då ska jag faktiskt simma det.
Uppdatering 2012-05-10: Slog nytt personligt rekord vid de Danske Mästerskapen: 43.67 lyder det nu. Det tar sig!


Avslutar med ett YouTube-klipp av loppet:


Inlagt på YouTube av SLS Dalarna.


Extrajobb och hjälpsamhet.

Jahapp, då ska man jobba som simlärare för gymnasieelever 3 gånger i veckan fram till deras sommarlov. Inte för att jag behöver mer att göra, men en extra inkomst är alltid trevligt. Ska desutom bli kul att stå på bassängkanten lite igen. Bra träning inför kommande yrkesliv med. Och så hjälper man ju till.

Appropå att hjälpa till: Hjälpte en äldre kvinna att ta hennes resväska ner/ut från tåget igår. Hon blev glad. Då blev jag glad. :) Tänk vilken härlig plats världen skulle vara om vi hjälpte varandra liiite mer.


Bollar i luften.

På något sätt lyckas jag alltid ha sjukt mycket att göra. 1000 bollar i luften. Jämt. Nu ska jag in på styrelsemöte. Sick!

Dagens jobbmöte blev flyttat till imorgon. Tur man kan vara flexibel. Kanske ska byta plats på morgondagens simning och torsdagens gym-pass också? Behöver (vill) egentligen åka till praktik-skolan och förbereda klart lite elevuppgifter. Kopiera, klippa o klistra, kopiera nytt... Får se hur det blir.

Z är förresten fantastiskt rolig. Gnäller o vill att jag ska öppna in till sovrummet. Och så går hon och lägger sig! Gissningsvis kl 10 i förmiddags typ, när jag kom hem från träningen. Älskade hund!!


Längtar...


För. Lite. Sömn.

5,5-6h sömn är inte tillräckligt.

Jag var SÅ nära att somna om igen i morse (strax efter 5). Satte t.o.m klockan på 7 ifall jag skulle somna. Men nu sitter jag på tåget in till stan för att träna lite bogsering o så. :) Trött dock! :(

Sen väntar jobb-möte och lektionsplanering.


Träningsplanering v. 15

Måndag:
Sim / Livr

Tisdag:
Sim /Livr
(ev. ngt annat)

Onsdag:
Sim / Livr
"Handrehab" (tis el ons)

Torsdag:
Styrka

Fredag:
Sim / Livr
Massage inbokad (ev. ombokas pga jobb)

Lördag:
Lätt löpning

(1 vecka kvar till Danska Mästerskapen.)

Söndag:
VILA

+ mental träning!


Träningssammanfattning v. 14

Måndag:
Simning + Landträning: 1h 50min (85 min simning).
Mental träning 30 min.

Tisdag:
Styrka: Hela ben. 60 min.
PW m. hunden 50min.

Onsdag:
Löpning: Distanspass. 12 km på 1,06,15. + NV o stretch = 1,5h
Mental träning 15 min.

Torsdag:
Fensim + land: 60 + 30 = 1,5h

Fredag:
Simning: 3h.

Lördag:
Löpning: 30min.

Söndag:
VILA

TOTALT: 11h 10min


Jag lever.

Fredagens pass var faktiskt inte SÅÅ jobbigt. Blev rätt blandat och avslutades med vattenpolo. Men 3 timmars träning känns ändå i kroppen. Vi simmade bland annat 3 x (9x 100) med reflexväst! Bra motstånd! :) Ska jag nog göra fler gånger.

Igår körde jag ett löppass. Sprang först ett lugnt varv (1,5km), sen ett snabbare varv och sen tänkte jag köra ca 5 ruscher i uppförsbacke. Det tyckte inte min kropp. Det hög till riktigt ordentligt i sätesmuskeln redan vid första steget på backen. Fick helt enkelt lunka till bilen och köra hem. Väl hemma kunde jag knappt gå från bilen till dörren, så ont gjorde det. Hade svårt att belasta benet resterande delen av dagen igår. Idag är det lite bättre. Tur det är vilodag idag.

Ska göra en träningssammanfattning sen. Tror det blev en rätt bra vecka. :) Nästa vecka blir det mer livräddning igen. Tävling om två veckor ju!!


Fenträning.

Dagens träning blev ett fensimspass. Teknik med snorkel, längddyk och en bra serie frism med gummifenorna. Körde 3 varv av följande: 100 frisim fart 2(+) st. 1,30 + 4x50 frisim fart 4 (fullt ös) st. 45. 30 sek extra vila mellan varven. Totalt blev det 2300 meter på en timme + 30 min landträning (styrka ma/ry, balans, stretch) direkt efter. 1,5h träning alltså. Om någon livräddarkompis vill ha hela passet så är det bara att säga till.

Imorgon ska jag köra långpass med KSLS - 3 timmar! Det var länge sen. Om ni inte hör mer från mig efter det här så kan ni räkna med att jag dog på det passet, haha.

Men nu - åter till pluggandet! Har lite mer energi nu i alla fall, efter en lång paus med hundpromenad, lunch, träning, middag och lite påskpyssel här hemma. Nu kör vi någon timme till.


To much to do...

Har en bok som skall läsas så att den kan utvärderas muntligt sedan. Och det är ett färrlån som går ut på tisdag så är lite smått stressigt med det. Deutsch als Fremdsprache - Eine Didaktik heter den. Första intrycket för att den känns gammalmofig och tråkig med för liten text. Måste dock säga att redan efter en sidan har jag insett att skenet bedrar. Får bli till att sitta med den på förmiddagen.

Sen ska jag in till stan och plaska lite. Träna lite med torpeden kanske. Simma lite mer frisim (crawl kallas det tydligen bland icke-simmare) och känns vad handen säger om det. Och såklart träna massa med fenorna. Tror ett tidigit eftermiddagspass blir lagom break från plugget.

Får nog ta och plugga en del efter middagen också. Tur mina TV-prgramm är slut för säsongen så man slipper störas av det. Får se vad jag hittar på då. Har nätan för mycket att välja på nu. Läsa didaktik, läsa romanen som mina elever ska läsa + göra uppgifter till dem, planera lektioner, göra mina andra inlämningsuppgifter. Busy busy fram till mitten av maj. Sen blir det lugnare. :) Tar ev. en tjuvstart med påskgodiset för att palla med plugget, vi får se...

Nepp, dags att köra igång nu!! Pluggstart 7.20 är ändå okej.


Distanslöpning

Dagens träning blev inte simning (fick möjlighet att simma på fredag och jag har helt enkelt mycket att göra och det går snabbare att löpträna än att åka in till stan och simma så får bli poolen på fredag istället för idag) utan löpning. Körde ett distanspass, en runda som jag sprang för några veckor sedan, på 12 km. I början blåste det rätt mycket, inte så najs. Men sen mojnade vinden lite (alternativ sprang jag på mer vindstilla plats med lite mer träd etc) och solen värmde gott. Hade som mål att springa under 1 timme och 6 minuter (förra gången sprang jag på 1.09,nåt) vilket jag nästan klarade. Spang på 1.06,15. Men med tanke på att jag var tvungen att stanna vid en järnvägsbom och invänta ett passerande tåg (vilket uppskattningsvis tog typ 20-25 sekunder) så är jag nöjd.

Har även kört mental träning - lyssnat på CD, Spår nr 3 "Vill-vågar-kan". Känns bra.

Mindre bra är att vårt träningsläger i början av maj blivit inställt pga för få anmälda. SJUKT (!) tråkigt. Får väl köra en egen träningshelg hemma. Men det blir inte riktigt samma grej. Såg framför allt fram emot att drilla in bra växlingar till våra lagkapper - svenskt rekord på SM ja tack! Men som sagt, får träna på bra hemma den helgen istället. Funderar på att dra iväg på en tävling i Frankrike (i april eller i maj) nu när jag fått en till helg hemma.

Nej, åter till plugget. En liten stund till i alla fall.

                  image description


Min tisdag.

Efter hundpromenad och övriga morgonrutiner började jag dagen med att lämna bilen på verkstaden. Begav mig därefter till gymmet för att träna ben. Blev ett bra pass. :) Börjar få upp hyfsad styrka tycker jag. Najs. Därefter blev det en väldans snabb runda på stan: inhandlande av födelsedagspresenter till sambon och blommor till huset. Blev lite sen och fick speinga till tåget. Kom fram med lätt andnöd bara för att se att tåget var 20 minuter försenat. Alltid lika roligt. Men ska det vara försenat kan det nästan lika gärna vara mer än 20 minuter försenat så att man får ersättning.

Har även hunnit med lunchpromenad med hunden, färdigställande och inskickande av inlämningsuppgift, tvätt, disk, powerwalk med hunden, middag... Ja, det var väl typ det. Javisst ja, plantera blommor med. :) Nu blir det TV-soffan innan kvällens sista promenad.

 


Träningsplanering v. 14

Påsklov för vissa. Till exempel för "mina" kära elever, vilket innebär att jag inte har några lektioner denna veckan, men ändå ack så mycket att hinna med. Får ju lite mer frihet när man inte har några bestämda tider i alla fall. Hade dock inte tackat nej till ett riktigt påskolv (massa mer tid för träning). Sitter och försöker få klart en av mina inlämningsuppgifter. Det går sådär... Men men, ett litet ryck till så... Klart idag ska det bli i alla fall!!


Tror jag kan få till en ganska bra träningsvecka ändå:

Måndag:
Igår körde jag simning + landträning vilket tog nästan 2 timmar.
Provade att simma lite med armarna också och det verkar okej. Det är framför allt när jag stödjer på handen som den gör ont, så jag får låta bli att häva mig upp för bassängkanten när det är dags att gå upp helt enkelt. Blev rätt mycket ben ändå, körde en bra serier för mina tävlingslopp (t.ex. 200 super): 2x4x50 crawlben max med platta. Blev en del med fenor+snorkel och lite längddyk också. Nöjd med det passet.

Avslutade dagen med "mental träning": Läste i boken Nya Bäst När Det Gäller, antecknade och reflekterade (30 minuter).
Det gäller att jobba med både kroppen och knoppen för att nå toppen.

Tisdag:
Idag började dagen med att lämna in bilen för lagning. Och när jag ändå var inne i stan så passade jag på att köra ett ordentligt styrkepass för hela benen: framsida lår, baksida, insida, utsida, rumpa och vader. En timme tog det. Najs!
Skönt att ha träningen avklarad när man sitter med massa skoluppgifter också.


RESTEN AV TRÄNINGSVECKAN ÄR PLANERAD TILL FÖLJANDE:

Onsdag:
Simning.
(Om jag hinner kanske det blir ett bonus-pass löpning också, dock ytterst tveksamt.)

Torsdag:
Landträning (av valfri sort men mage och rygg ska i alla fall aktiveras) + simning.

Fredag:
Ev. simning med KSLS (om jag inte ska göra antagningsprov för ett sommarjobb).
I annat fall löpning.

Lördag:
Löpning.

Söndag:
Vilodag.

Och så ska jag se till att träna mentalt som vanligt med!
Javisst ja, ska rehabba min handled med.
BTW: Har bokat in mig för bavakning av stranden i Tylösand vecka 26! :)Träningssammanfattning v. 13

Måndag:
Drygt 6km löpning + core på det.

Tisdag:
30 min landträning + 45 minuter simning (endast med benen eftersom handleden är som den är).
Mental träning.

Onsdag:
Mental träning.

Torsdag:
Styrka: ben + knäövn. 50 min.

Fredag:
25 min landträning (5 min paus för fyllande av vattenflaka, på med badmössa etc) + 90 min simning (3200 meter varav 3000 ben) + 10 min stretch = 2h 10min :) Bra pass!

Lördag & Söndag.
Vila

Haft lite lustig hals i slutet av veckan. Bl.a. därav vilan i helgen. Återhämtning --> superkompensation! :)

Busy weekend.

  • Städat
  • Storhandlat
  • Ätit kräftor hos pappa
  • Planterat om mina odlingar
  • Lagat god mat och haft myskväll med Martin
  • Varit på IKEA
  • Städat ur en överfull byrålåda
  • Promenerat med hunden

Och vilat kroppen hela helgen faktiskt. Var rätt sliten i fredags (blev bra träning då, med både landträning + 1,5 timme simning + stretch) med en lustig hals och smått ömma ben. Nu är jag taggad inför ny träningsvecka!


RSS 2.0