Examensbevis

Fick det mest underbara brev idag - mitt examensbevis! Efter 5 år är jag så lärare i idrott & hälsa och tyska. Både för grundskolan och gymnasiet. En riktigt härlig känsla! :) Master of arts in education! :)

Jobbet tar för övrigt mycket tid just nu. Kul, men ansträngande. Men allt arbete man lägger ner får man ju igen längre fram med. Första året blir nog tuffast.

Imorgon är det skolfotografering. :)


Morgon-PW

Upp kl 05.00 för en härlig powerwalk. Ja, det är härligt att komma upp på morgonen (gäller bara att man kommer i säng kvällen innan). Tycker man får en riktigt skön start på dagen.

6,23 km på 1,06,53 blev det för mig och lilla hunden (som ju fick stanna o kissa o så ibland). 367 kcal enligt Run Keeper.

PW, bra frukost och sen har jag gjort lite blandat. Mest har det dock blivit jobb (bl.a. utarbetning av en pedagogisk planering) - på min lediga dag!

Imorgon får det bli simning eller bräda på träningsschemat. Det som det inte blir får tränas på torsdag och på fredag blir det nog vila. Tävla på lördag och vila på söndag. Sen går vi in i nästa fas. :)


Träningsplanering

Sitter och filar lite på höstens träningsplanering, får ju lägga om höstens träningsschema p.g.a ändrade förutsättningar och liknande. Finns dock väldigt mycket som jag vill och behöver träna så det gäller att prioritera (och periodisera) rätt. Fram till lördag kommer det dock bli rätt lugnt och mest simning och brädpaddling, eftersom det är tävlingsdags på lördag. Danska Mästerskapen i havs-livräddning! Ska bli sjukt kul.
 
Men åter till träningsplaneringen! Såklart behöver jag träna en hel del i vatten, det är ju ändå där jag tävlar. Först kommer det bli mest simning eftersom jag planerar att vara med på Masters-SM/NM i långbana i Borås i oktober. Därefter kommer det bli fortsatt simning + livräddning i bassängen. Utöver det har vi ju sen landträningen som ska genomföras: rehab, styrka, löpning etc.
 
Hittade två pass (egenltigen ska det vara tre pass, men jag kommer bara att köra två av dem) i senaste Fitness Magazine som verkar både bra och roliga, funderar på att köra dem en del. Har kommit lite ur form så behöver även ägna hösten åt att hitta tillbaka till den mer vältränade versionen av mig själv. En hel del grundträning för livräddning, förbränningsträning, uppbyggnad av kroppen och såklart en extra koll på vad jag egentligen äter i höst alltså (vilket jag redan börjat med). Efter nyår kommer träningen innehålla fortsatt allmänträning för livräddningen/kroppen/hälsan + mer grenspecifik träning i form av livräddning, fensim, löpning osv.
 
Bild från www.fitness-magazine.com - favorittidningen nr 1!
 
Sen var det ju det här med styrketräningen. Har ju inte styrketränat överkroppen sen i mars pga min muppiga handled/tumme/sena/vad fan det nu är som bråkar egentligen (låt oss kalla det handled för enkelhetens skull). Så måste ju se till att handleden håller och att jag inte belastar den fel/för mycket.
 
Summan av kardemumman: Steg 1: tydliggöra höstens träningsmål (vilket dlevis redan är gjort). Steg 2: Göra en översiktsplanering med periodisering. Steg 3: Mer detaljerad planering.
 
 

Måndag igen.

Upp tidigt idag, 05.00 ringde klockan. Men vi kom faktiskt i säng hyfsat igår så var inte så farligt att gå upp. Dags att komma in i bra rutiner på riktigt nu, dvs inte slarva bort hela kvällen på skit och komma i säng alldeles för sent, blir så jobbigt att gå upp då. Behöver ju gå upp 05.30 i alla fall. Morgonrutinen kommer bli som följer: Upp - Tvätta och klä sig (alt. bara på med träningskläder om jag har tid för PW) - Ut med hunden (ev. dusch efter det då om det blir PW) - Frukost (havregrynsgröt med psyliumfrön, kanel och lättmjölk, ägg med kaviar, vatten/pro viva, omega3-kapsel, ev. te) - Lämna hunden på dagis - Åka till jobbet.

Idag var det alltså jobb igen, håller lektioner måndag, onsdag och fredag. Jobbar med områden som sommarlovet, vänskap och vardag. Ska sätta mig lite extra med det där imorgon och se om jag kan få ihop någon bra ped.plan. (pedagogisk planering som det så fint heter) med lite kul övningar utöver det boken har att erbjuda.

Efter jobb och hämtning av hund på dagis lastade jag brädan på taket och körde ner till sjön. Helt underbart soligt väder, varmt i vattnet och faktiskt ganska bra vågor (trots att det är en sjö) så tycker jag fick till ett helt okej brädpass, kort men bra. Tävling på lördag ju! :) (Danska Mästerskapen.) Blev en PW med hunden på 50 min efter det också.

Skönt att det fortfarande är ljust om kvällarna. Man orkar ju så mycket mer då. Ska fixa lite här hemma, röja på skrivbordet och så, så att jag kan lägga morgondagens förmiddag på planering och sånt. Har många idéer för tillfället, bäst att ge utlopp för dem direkt ju. :)

Första jobbet

Lyckades knipa åt mig ett 1års-vikariat om tyskalärare på 50% på en lagom stor skola lagom långt hemifrån. Känns inte helt fel det. Imorgon ska jag ha mina första lektioner så idag har jag (på min lediga dag) suttit och planerat lite lektioner och så. Behöver röja upp lite här hemma med, lättare att vara produktiv när man har ordning och reda.
 
Egentligen är det inte så svårt att planera lektioner. Fast saker och ting blir inte alltid som man tänkt, man ,åste alltid vara beredd på förändringar. Flexibilitet är en viktig egenskap hos lärare. I alla fall, det som är knepigt just nu är - vad ska i börja med? Jag har ingen lust att dag ett bara slå upp första kapitlet i boken och köra igång. Visserligen verkar boken som vi kommer att arbeta med bra, men första dagen? Nja. Lite annat att starta upp med vill jag nog ha. Så det har jag pysslat med idag. Känner ju inte ens eleverna så denna vecka blir lite "lära känna varandra- fräscha upp språket- informations-vecka".
 
Har varit ute lite i fina vädret och paddlat bräda också. Sjukt varmt i sjön. Funderar på om man ska ta sig ett kvällsdopp också. :) Men först ska här röjas!
 
Imorgon blir det jobb på skolan på förmiddagen (jobbar ju bara halvtid). Sedan skall jag spendera eftermiddagen på Kantarellenbadet där jag jobbat i sommar. Får bli ett simpass efter jobbet. Gäller att passa på att simma ute (och i långbana!) medans man kan. Hoppas det blir fint väder i morgon med. :)
 
Nu blir det till att planera ihop jobb, träning och övriga livet. :)
 

Inofficiella svenska rekord

Herrar
50 carry - Jesper Levander - 32.33 - MVM 2010
100 carry - Johan Levander - 53.07 - MVM 2010
100 tow - Johan Levander - 57.02 - MVM 2010
100 rescue medley - Jesper Levander - 1.05.54 MVM 2010
200 hinder - Joakim Holmqvist - 2.02.26 - VM 1995
200 superlifesvaer - Fredrik Isaksson - 2.25.65 - EM 1998
4x25 carry - Jesper Levander, Erik Rosenqvist, Peder Hermanson, Johan Levander - 1.26.75 - MVM 2010
4x50 medley - ??? - 1.44.41 - NM 2008
4x50 hinder - ??? - 1.53.21 - NM 2008
 
Damer
50 carry - Cathrin Carlzon - 39.89 - MVM 2010
100 carry - Anette Nääs - 1.04.32 - VM 1991
100 tow - Maria Burström - 1.05.88 - NM 2008
100 rescue medley - Cecilia Sjöholm - 1.18.65
200 hinder - Annika Morin - 2.17.97 - EM 1998
200 superlifesvaer - Frida Nilsson 2.43.00 - NM 2008
4x25 carry - Maria Winell, Cecilia Sjöholm, Josefin Palm, Cathrin Carlzon - 1.43.71 - InterClub 2011
4x50 medley - Cathrin Carlzon, Carolina Nordvall, Cecilia Sjöholm, Maria Burström - 1.52.18 - MVM 2010
4x50 hinder - Cathrin Carlozn, Maria Burström, Maria Winell, Cecilia Sjöholm - 2.04.49 - MVM 2010

Kräftsoppa

Kräftsoppa (4 personer)
 
Ingredienser:
2 dl vatten
5 dl lätt creme fraiche
4 morötter
400g kräftost
1-2 pkt frusen dill
3 fiskbuljongtärningar
1-2 burkar kräftstjärtar
ev. salt
 
Gör så här:
Riv morötterna fint.
Koka upp 2 dl vatten.
Smula ner buljongtärningarna.
Lägg i morötterna, koka upp.
Rör ner creme fraiche, koka upp.
Rör ner kräftost, koka upp.
Rör ner del och smaka av med salt.
Innan servering, tillsätt kräftstjärtarna (utan spad).
 
 
 

Omplanering och nya mål...

Efter en rätt seg säsong med mycket sjukdom och skador kan jag nu konstatera att jag inte blivit uttagen till VM-truppen. Den svenska VM-truppen består endast av en person. Tråkigt, men så är det. Känns extra segt att jag har kvalat på en sträcka inom tidsramen för kval och att jag har kvalat på ytterligare en, fast för tidigt, samt att jag inte har långt kvar på två andra sträckor. Enormt besviken såklart.

Nu blir det i stället till att ta nya tag, lägga upp en ny träningsplan och fokusera på nya mål. Jag har fortfarande kvar flera av tidsmålen som jag satt upp, de flyttas således bara fram i tiden. Nästa stora mål får därför bli EM nästa år. Hoppas kunna åka iväg på en del tävlingar för att få erfaranhet samt fler möjligheter att kvala, i Sverige har i ju bara SM. Finns tyvärr inte så många tävlingsmöjligheter inom den här idrotten, men några fler tävlingar ska man väl kunna hitta.

Hade tänkt åka på en bra pool-tävling i Tyskland i höst, men den har tyvärr blivit inställd. Så segt! Fick i alla fall en inbjudan till att delta på de Danksa Mästerskapen i livräddning i hav den 1 september. Så kommande veckor kommer vara fokuserade mot det och sen är det dags att lägga om träningen igen. Ser fram emot höstens träning!
 
 
Start på Board Race, DLRG Cup 2012.
 

Bilder från havs-SM 2012.

Stina och jag. Bättre väder på SM än DLRG Cup. :)
 
 
Medaljörerna i damernas Beachflags. Fr.v: Martina (bron), Kristina (guld) och Josefin (silver).
 
 
Medaljörerna i herrarnas Beachflags. Fr.v: Jesper (brons), Jörgen (guld) och Elis (silver).
 
 
Hämtar en av mina brons-medaljer. :)
 
 
Coach och naprapat Lisa behandlar mitt skenben som fick sig en smäll i fenan på brädan under löpningen upp från vattnet i Board Rescue. Kylpåse, linda och högläge.
 
 
Prisutdelning Oceanwoman Relay. Danmark Mix kom 3a, Försvarsmakten 2a och Gävle/Gotland 1a.
 
 
Oceanwoman Realy bestod av Steffi, Cattis, Josse och jag.
 
 
 

forts. Resultat havs-SM 2012.

Eftermiddagspasset inleddes med Beach Flags. Snabbaste tjej var, inte helt oväntat Kristina Lindal (som ju nyligen knep ett silver på DLRG Cup). Silvret gick till Martina Olofsson och bronset till Frida Rydstedt. Inga tjejer från Försvaret deltog. På killsidan hade vi dock Johannes som deltagare. Johannes tävlade utan SM-behörighet och placerade sig på 8e plats i den öppna klassen. SM vanns av Jörgen Johansson före Elis Weslien och Jesper Sjödell.
 
Första grenen i vattnet på eftermiddagen var Surf Racedvs simning. SM-guld delades ytterligare en gång ut till Pernilla Isaksson, silvret tog Cattis och bronset knep jag. Målet var medalj så jag är nöjd. Men visst, förra året blev det silver så överlycklig var jag ju inte. Nästa år ska jag ta dig igen Cattis! ;) Försvarsmaktens 3e tjej Josse kom på en 5e plats i SM. Herrklassen vanns av Fredrik Isaksson, 2a blev Patrik Svensson och 3a kom Anton Persson. Ingen deltagera från FM.
 
Därefter var det dags för Oceanman/Oceanwoman som innebär att man både paddlar bräda och ski samt simmare och springer i mål. Ordningen lottas vid varje tävling och den här gången blev det i den ordningen jag skrev här. Löpningen avslutar dock varje race. Jag har inte tränat särskillt mycket Ski (kajak) så mitt mål var i princip att ta mig runt. Efter den inledande bräd-sträckan låg jag på 3e plats i SM-klassen. På Ski blev jag förbi-paddlad av Martina Olofsson men jag lyckades simma ifatt och förbi henne på simsträckan. Ett tredje brons till mig alltså! :) "Som vanligt" vann Pernilla Isaksson (mycket rutinerad) och 2a blev Sarah Elbert. På herrsidan togs medaljerna av Fredrik Isaksson, Elis Weslien och Oskar Ahlgren.
 
Sist ut på programmet var Oceanman/Oceanwoman Relaydvs samma sak som ovan fast med 4 personer i var lag. FM deltog i damklassen med mig, Steffi, Cattis och Josse och vi kom 2a.
 
Tyvärr blev det ingen Rescue Tube Rescue (ytterligare en lagkapp) eftersom det bara var vårt damlag från FM som anmält sig, haha.
  
Sammanfattat är jag jäkligt nöjd med mina 3 brons samt pallplatserna i lag! :)
 
 
 

Träningsläger och havs-SM 2012.

I tisdags bar det så åter av mot Tylösand för träningsläger och havs-SM i livräddning. Onsdag - Fredag kördes dubbla pass i havet. Försvarsmaktsgänget körde utöver det morgonpass i poolen onsdag och torsdag. Så när det väl var dags för SM på lördagen hade jag kört 8 pass på 3 dagar och var lite smått mör i kroppen. Som tur är anlände coach och naprapat Lisa på fredagen och fick trycka lite på min rygg.
 
Resultaten från SM:
Grenarna genmfördes i en öppen klass med deltagare från Sverige, Danmark och Tyskland samt i en SM-klass med svenska deltagare med badvaktutbildning, numera kallat pool-livräddarutbildning. Jag deltog i understrukna grenar.
 
Dagen startade med 90 meter Beach Sprint. Försvarsmakten fick redan då ett silver efter Josefin Palms fina löpning. Mot vinnaren Kristina "Stina" Lindal fanns dock inte mycket att göra. Den tjejen är snabb! Men som sagt, ett fint silver blev det i alla fall till Josse. Brons i SM-klassen blev det till Martina Olofsson från Danmark, Försvarsmakten hade inga deltagare i herr-klassen som vanns av Jörgen Johansson strax före Elis Weslien. 3a i SM-klassen kom Jesper Sjödell.
 
Därefter var det dags för Board Race (paddling av livräddningsbräda). Bland tjejerna vann Pernilla Isaksson, före Sarah Elbert och SM-bronset fick jag. Det var kul! :) Jag har dock fortfarande mycket att utveckla, speciellt starten kan bli bättre känner jag. Från försvaret deltog även Josse och Catrin Carlzon som kom 7a respektive 8a i SM-klassen. Snabbaste kille var Elis. Efter honom kom Oskar Ahlgren och Pontus Carlsson. Från försvaret deltog Johannes Borgstedt i sin havstävlings-debut, dock utan SM-behörighet.
 
Efter Board Race kördes Ski Race. Försvarsmakten hade ingen deltagare vare sig i dam- eller herrklassen. Damklassen vanns åter av Pernilla Isaksson, silver fick Martina Olofsson (som tränar inför masters-VM) och Sarah Elbert kom 3a. Oskar Ahlgren vann herrklassen före Elis Weslien och Pontus Carlsson.
 
Förmiddagspasset avslutades med första lagkappen (staffetten) Board Rescue. Josse och jag kom på 3e plats i den lagkappen (lagkapperna kördes enbart i öppen klass).
   
 
 

Bilder från Tyska Cupen 2012

Den svenska truppen = bästa gänget! :)
Från vänster: Adriel Young (som dock tävlade för Australien då han inte har svenskt medborgarskap), Elis Weslien, Stephanie "Steffi" Parke (som fick agera co-coach och hejarklack och fotograf m.m. pga skada), Kristina "Stina" Lindal och så jag, Maria, då. Saknas på bild gör coach och chafför Stefan Nyander.
 
     
1. Coach Stefan  2. Lagom blåsigt, grått och kallt.  3. Jag springer i mål på Run Swim Run.
 
     
1. Jag ska köra Board Race.  2. Elis på Beach Flags.  3. Stina på Beach Flags. 
 
     
1. Liten Adriel, stor båt.  2. Adriel med en av sina medaljer.  3. På hemresan var det minsann fint väder.
 
Ja, det var ett hop-plock av bilder från tävlingen.

RSS 2.0