SM hav 2013

I lördags var det SM i havslivlräddning i Tylösand. Vädret var bra, soligt och fint. Eller, det var nästan för bra, inte EN våg fanns på havet. Lite tråkigt.

Första disciplin för mig blev Board Race. För en gångs skull fick jag faktiskt en bra start. Bara danska Katrine var snabbare. Däremot paddlade Sarah och junioren Johanna ganska snabbt förbi och jag lyckades inte riktigt hänga med. Det känns inte som att det fattas så mycket för att vara med lägst fram, men visst, avståndet hinner ju växa under ett race. Helt okej lopp i alla fall.
Kom 4a av alla tjejer, 3a i öppna seniorklassen och 2a på SM.

Därefter körde jag Board Rescue med Sarah. Målsättningen var vinst och det fixade vi! Kul. :)

Efter lunch körde jag Surf Race, dvs simning. Fick en okej start, men danska Katrine springer ju sjukt snabbt på sina långa ben så där hänger man inte riktigt med. Planen var dock att simma förbi henne och vinna. Simmade förbi vid rundning av andra bojen och var först upp ur vattnet men på sen lilla löpsträckan till målet trampade jag fel en gång och tappade den lilla fart jag hade. Om jag inte hade fipplat där så tror jag att jag hade tagit det! SJUKT BESVIKEN över den andraplaceringen. Skrev och svor och sprakade i sanden, ligg i en hög och grät lite. Mycket osportsligt och dramatiskt. ;) Men men, Katrine gjorde ett bättre race så hon förtjänar väl vinsten, men jag tycker att jag också hade förtjänat det. Skullen simmat om tidigare helt enkelt!
Kom alltså 2a av alla tjejer, 2a i öppna seniorklassen och 1a på SM.

Var riktigt revanschsugen på oceanwoman. Vi körde ordningen Swim - Ski - Board. Min målsättning var att 1 vinna simdelen och 2 inte trilla med skin. Var fortfarande bakom Katrine i första löpningen men lyckades simma förbi tidigare, redan vid första bojen, vilket gav mig möjlighet att dra ifrån mer. Var först upp ur vattnet och även först på löpningen bort till skin. Sen hade jag ju inte paddlat Ski på ca 55 veckor och var även då inte så duktig på det. Är ingen van Ski-paddlare. Me det är Katrine, ho är riktigt duktig så hon drog ju snabbt ifrån. Men jag är nöjd med min Ski-paddling för jag tillade inte och jag lyckades hålla Sarah bakom mig nästan hela vägen! :) I slutet av Ski kom hon förbi och se är hon ju bättre på bräda också. Men jag tycker att jag kämpade på bra även på bräd-delen. Försökte åtminstone ge henne en match. :) Men hon fixade det såklart.
Kom således 3a av alla tjejer, 3a i öppna seniorklassen och 2a på SM. En eloge till junioren Johanna som körde bra oceanwoman-lopp med.

Sist ut var taplin / oceanwoman-relay. Där är man alltså fyra som delar på det ovan. Det var bara ett tjejlag så vi körde med killarna. Först kom Ronnie får Danmark, sen växlade jag och Max till våra respektive Ski-paddlare ungefär samtidigt. Nöjd med ni insats mot killarna! Havs-simningen går rätt bra nu. :) Efter Ski och Bräda låg vi och snabbaste svenska kill-laget i princip bredvid varandra. Sista biten har maxen löpare som springer i mål och där hade killarna ett starkare kort. Lite synd. Hade varit kul om bästa svenska lag hade varit ett tjejlag :) Men jag tycker vi gjorde ett bra jobb!

Nu är det ca 2 veckor kvar till Danska Mästerskapen och sen bli det fokus pool igen.


Tillbaka till verkligheten

Jaha, nästan gjort första veckan på nya jobbet. Bööörjar komma in i det nu, men fortfarande lite... rörigt. Blir till att sätta sig på söndag och göra lite översiktsplaneringar osv.

Kanske ska avsluta EM-biten också. Efter havstävlingsdagen (som ju blev lite försenad) blev det buss till hotellet, middag, upp på rummet för dusch och fix, buss till ett annat hotell där partyt skulle vara. Mycket dans, mycket folk. Trevligt! Lite trött på hemresedagen kanske. Men man kan ju sova på flyget så.

Eftersom hemresan var på måndagen så missade jag ju elevernas första dag i skolan. Fast de hade inga lektioner då, så jag tror inte det blev några större problem. Träffade min klass på tisdagen. Verkar vara en trevlig liten åk 7-klass. :) Överlag verkar faktiskt alla elever vara trevliga och alla lektioner jag har haft har gått bra. Kul!

Nu sitter jag på tåget mot veckans sista jobbdag. Långa dagar med tidig uppstigning och lång resväg tar på krafterna så ska bli skönt med helg!

Imorgon väntar SM i havsgrenarna i Tylösand och på söndag tänkte jag mig: sovmorgon - jobb(!) - kanske lite träning - kanske lite trädgårdsjobb - slappa och vila upp mig inför kommande vecka. :)


Havstävlingsdag

Igår var det havstävlingsdag. Dagen började inte på bästa sätt då vädret var rätt tråkigt med blåst och regn men det är vi ju inte helt ovana vid. Efter busstransport till stranden gick vi för att låna brädor att värma upp på men möttes av beskedet att vi inte fick låna för att värma upp på. De hade inte så många så då skulle det inte räcka till alla som ville träna enligt dem. Men det tror jag visst det att det hade gjort för många länder hade sina egna brädor med sig så vi var inte så många som ville låna. Dåligt!

Första gren var Rescue-Tube-Rescue (lagkapp med torpedlivräddning) för tjejer. Det var rätt blåsigt och det var stora vågor och strömt. Först och främst tog det ett tag innan de kunde köra igång för bojarna som man simmar ut till slet sig i det livliga havet. I alla fall, 6 lag var anmälda men bara 4 startade. Av dessa 4 var det bara ett lag som lyckades ta sig i mål. Det säger lite om hur tuffa förhållanden det faktiskt var. Därför togs beslutet att skjuta upp alla vatten-grenar till efter lunch och köra beach flags först.

Inte helt otippat blev det guld till Robert Hendriks från Nederländerna och silver till Frederik Tortosa från Scweiz. Bronset gick till Christian Ertel från Tyskland. På tjejsidan vann en tjej från Storbritanien som jag i skrivande stund glömt namnet på. Även tvåan är bortglömd men bronset gick till Danmark. Kul & grattis! Vare sig jag eller Jossan körde flags. Inte riktigt min grej det där haha.

Efter lunch var det något lugnare men fortfarande stora vågor och rätt strömt. Strömmen gick längs med stranden och var rätt så stark så man drev en del.

Först ut blev Board Race för killar. Det var bra för då kunde man kolla på deras lopp och fundera ut hur man skulle köra sitt lopp. Det blev till att springa en hel del åt vänster för att inte behöva paddla mot strömmen när man skulle ut och runda brädorna. Efter killarna var det tjejernas tur. Vi körde i två heat och de 8 bästa i varje heat gick vidare till final. Josefin körde i heat 1 men kom tyvärr inte ut i vågorna och skadade dessutom sin axel/skuldra. Det gick så illa att hon fick stryka sig från de andra grenarna.

Jag körde i heat två. Sprang lagom åt vänster och kom ut ganska bra fast låg på mage istället för att sitta på knä. Helt enkelt för stora vågor för att jag skulle känna mig säker på det. Blev ett par fall men lyckades också fånga nån våg p vägen in och fick till rätt bra surf. Blev att springa en del för att komma i mål pga strömmen och vågorna. Kom 13e i heatet. Det är klart att jag satsade på att ta mig till final men helt ärligt är jag rätt nöjd med att bara ta mig runt. SJUKT JOBBIGT! Men kul. :)

Sen var det dags för Run-Swim-Run som för tjejernas del gick i direktfinal med drygt 30 tävlande. Målsättning: komma in topp16 för att få poäng. Var lite långsam i starten och vågade väl inte trycka på max på första löpningen så var nog i slutet av gänget när vi nådda vattnet. Tycker att jag sprang ut bra i vattnet, tog vågorna bra och började simma i rätt läge. Simmade ut bra i vågorna och dök under vågorna som bröt så att jag inte tappade fart. Tror att jag simmade upp mig en hel del på vägen ut. Kom ut och skulle runda första bojen och hade bra läge där så jag slapp värsta fighterna. Skönt. Vid bojen såg man förresten också strömmen även om den var svagare längre ut. Efter rundning av boj två var det dags att sätta kurs mot stranden igen. Jag hade tagit ut bra riktpunkt och simmade dit jag ville, gav inte vika när andra tjejer typ simmade in i mig bakifrån. Nöjd med det. Fick två bra body surf på vägen i också. Började dock springa lite tidigt, kunde tagit en våg till, då kanske (!) jag hade haft chans att slå ca 4 tjejer till. Var trött efter simningen och även om jag hade siktat bättre än andra så fick jag springa tillbaka längs stranden för att runda flaggan som man måste runda. Hade en tjej från Nederländerna framför mig som jag bestämde mig för att springa förbi. Efter rundning av flaggan la jag i en växel till, sprang förbi och höll hela vägen i mål. Kom i mål dödstrött på en 14e plats. Riktigt nöjd med hur jag genomförde mitt lopp även om det finns förbättringsområden.

Sen var det alltså sluttävlat. Blev ingen Board Rescue pga Josses skada. Tråkigt såklart men det är sånt som händer. När det var dags för Board Rescue var havet nämligen lugnare och jag hade kunnat paddla på knä. I alla fall, en rolig sak var att danska tjejerna vann Board Rescue efter ett mycket väl genomfört lopp! Grattis till grannarna! Danskorna fick även medalj (brons?) på Rescue-Tube-Rescue som blev sista gren för dagen.

Strandpasset avslutades med prisutdelning i solsken!


Pooltävlingsdag

Idag var det dags för tävlingarna i poolen. På EM kör man i år ett kortare program där ca hälften av sträckorna inte är med. Finns för- och nackdelar med det men det behöver vi inte diskutera här och nu. Både jag och Jossan körde i alla fall samtliga individuella sträckor.
 
först ut var 50 carry. Jag öppnade på 15.3, det var ungefär som på SM. Kändes helt okej fast lite långsammare än jag trodde. Upptaget blev liiite långsamt men också helt okej. Kom i mål på 42.64 vilket är 9 tiondelar över pers. Absolut godkänt fast jag hade faktiskt tänkt persa. Jossan satte nytt pers på 40.86 och missade B-final med 1 placering. Själv kom jag 22a. 
 
För er som inte vet så går de 8 snabbaste till A-final och nr 9-16 till B-final.
 
Sen var det dags för 100 carry med fenor. Min målsättning var att köra första 50 under vattnet, simma runt pers och ta mig till B-final. Mödom planerat körde jag 50 kick under vattnet, tog min docka, vände, klickade och började bogsera. Kom i mål på 1.06.44 - min näst snabbaste tid! MEN... Tydligen åkte dockans näsa under vattnet två gånger i samband med andning, så jag blev diskad. Annars hade det blivit B-final! BITTERT! Jossan satte nytt pers med 1.06.90 och kom till B-final. (B-finalen gick på eftermiddagen då hon simmade på 1.07.8? och blev 14e tjej. Bra jobbat!)
 
Sist ut pågå förmiddagspasset var 100 tow. Jag öppnade på 28.29, gjorde en stabil koppling och kom i mål på 1.11.28. KASS! Inte nöjd när det går över 1.10. Torped har inte känts bra alls under året, sjukt tungt på vägen hem. Jossan simmade på 1.12.08, litet pers där med. Jag kom 27a och Jossan lite efter i listan.
 
imorgon ska vi tävla på stranden och sen blir det avslutnings-tjofräs. Får se om jag hinner blogga om det.
 
Imorgon är det fullt ös på stranden!
 

EM - fredag

Sov mååånga härliga timmar i natt. GÖTT! Började dagen med en maffig frulle: äggröra, bacon, macka, grönsaker, frukt, plättar, svamp, juice... Massa energi till träningen. :)  
 
Efter frukosten åkte vi till stranden för träning. Fick ut brädor. Blev besviken för att de inte kunde svara på vilken viktklass brädan var i. Testade brädan. Blev nöjd. Tävlar gärna på samma modell på söndag. Blev rätt mycket brädträning. Det känns bra, möjligen starterna som inte är perfekta, men på söndag kommer de bli bra, det bestämmer jag. :) Tränade Board Rescue med Josse. Med tanke på hur lite vi tränat ihop så gick det mycket bra. Najs. Lite löp- och simträning också.  
 
Sen fick vi lunchpåse och åkte buss till poolen. Jag tycker inte om lunchpåsar. Innehållet är sällan bra. Idag (och igår) fick vi vita frallor (=luft) med lite ost/skinka, en överdrivet söt russinbulle, ett choklad, en banan (bra) och en vatten (också bra) samt en apelsindricka (också söt men god efter träning). SUCK. Så idag har vi köpt lite färdiga sallader och grova bullar som vi kan ha med istället.  
 
Blev alltså ett pass i poolen också. Lite upptag, kopplingar, längddyk... Var lite trött i armarna efter stranden så körde rätt lugnt. Simmade bort slaggprodukter och körde lite sprint.   imorgon är det tävling i poolen. Taggad! Blir samtliga individuella grenar: 50 och 100 carry och 100 tow. Tyvärr inga lagkapper, vi är ju bara två. Synd, lagkapper är kul! Ser framförallt fram emot 50 carry. Starterna känns bra, simningen känns bra, upptagen känns bra, bogseringen känns bra... Då borde det ju gå bra! Eller?  
 
Ikväll har det varit invigning och SERC. Jag fick bära flaggan, höll på att svettas ihjäl och avlida av värmeslag i träningsoverollen, som som tur är överlevde jag.
 
nu blir det sova!!
 

EM - torsdag

Torsdagen den 14 augusti blev avresedagen mot EM i Holland. Resan blev i början lite strulig, eftersom det hade varit en olycka mellan Hyllie och Kastrup. Det var alltså bara att hoppa av tåget för att ta ersättningsbuss, men ni vet ju hur det är när 1000 pers ska på bussar som inte dyker upp. Efter 5 missade bussar (fullsatta) gav jag upp och delade en taxi med 3 andra. Alla resande kom i alla fall i tid och vi hann med vårt flyg utan problem, men också utan att titta runt i flygplatsens butiker.
 
Framme i Haag möttes vi upp av 2 holländare som skulle se till att vi kom till vår buss ordentligt samt fotade oss till deras hemsida. Anette anslöt truppen som bestod av mig och Josefin (tävlande), Stefan (ledare), Eva (supporter/fotograf) samt Anton, Jonas och Emil (supportrar/"se-och-lär"-nissar från Jönköping). Efter en snabb visit på hotellet blev det direkt poolträning. Simhallen kändes helt okej och så även formen. På kvällen blev det vila, middag, möte, packa upp och mer vila. Ja, själv fick jag lite jobb gjort också.
 
Idag blir det först stranden, sen poolen, sen hotellet och till sist tillbaka till poolen för invigning och SERC. 
 
 

Då var det dags...

Då var det dags för årets stora tävling - EM i livräddning, plats: Nederländerna. Tycker att bräd-träningen har gått rätt bra i sommar. Har blivit lite mindre tid i poolen dock. Men de sista två veckorna har jag varit hemma och kunnat finslipa på poolformen i alla fall. Nu kan man i alla fall inte göra mer än sitt bästa.

Imorgon blir det avfärd och träning. På fredag träning, invigning och SERC. Tyvärr kan vi inte vara med på det eftersom vi bara är två. På lördag och söndag blir det tävling - först i pool, sen i hav.

Ska försöka uppdatera bloggen under tiden.


RSS 2.0