Internationell livräddning - 100 tow

Då var det så dags för det första inlägget om de olika tävlingsgrenarna i internationell livräddning. :)

100 manikin tow with fins

100 manikin tow with fins, eller 100 tow som vi brukar säga, genomförs i bassäng och är 100 meter långt.
Man behöver en hel del utrustning, nämligen en livräddningsdocka (manikin), en livräddningstorped (tow) och ett par fenor (fins).

http://www.wetiz.eu/default.php?thisID=98&cogID=16&productDetail=84   http://www.wetiz.eu/default.php?thisID=98&cogID=15&productDetail=789   http://www.olanderswim.se/fenor/bifenor-glasfiber/waterway-rescue-fins
Bild 1 och 2 från www.wetiz.eu Bild 3 från www.olanderswim.se


Internationell ivräddning genomförs i en 50 meter lång bassäng. I början av loppet har man fenorna och torpeden på sig. Tropedens band (här det oranga) träs över huvud och ena armen så att den hänger över axeln. Tropeden släpas sedan bakom den som simmar. Det finns lite olika stilar och tekniker att göra detta.

Vid startsignal dyker man från startpallen och simmar till andra sidan av bassängen.

När man kommer fram till bassängkanten på andra sidan, och alltså har simmat 50 meter, ska man koppla livräddningsdockan i torpeden. Dockan är halvfull med vatten och hålls vid kanten av en lagkamrat. Först sätter man handen i bassängkanten, sedan tar man dockan och lägger torpeden över dockan. Torpeden har en kopplingsanordning som gör att man kan spänna fast den runt dockan. Man har 5 meter på sig att göra detta, för man börjar simma ut från kanten när man genomför kopplingen. När dockan sitter fast är det bara att simma tillbaka.


Så här ser det ut när torpeden är kopplad runt dockan.
Livräddningstorpeder används även vid livräddning på riktigt, t.ex. på stranden i Tylösand har livräddarna torpeder för att kunna rädda nödställda ur havet.


Världsrekordet innehas av en tjej från Italien och ligger på 1,00,49. Mitt personbästa är i skrivande stund 1,08,11 men den tiden tänkte jag förbättre nästa år. :) Killarnas världsrekord ligger på 52,94 och innehas av en kille från Tyskland. Rekordet sattes i september 2011 i Alicante i Spanien. Jag var där och tävlade och fick se detta bra lopp, riktigt roligt! :)

Lite bilder från Spanien 2011:

På väg in mot kanten och dockkopplingen.
Här är jag på väg in mot kanten för att koppla dockan som Marie håller.

Handen i väggen - släpp dockan!
Så fort den som simmar sätter handen i väggen släpper personen på land dockan.

Torpeden över dockan.
Torpeden läggs över dockan.

Koppla fast torpeden.
Dockan kopplas. Man måste vara klar innan flaggorna som ni ser upp i högra hörnet av bilden. De hänger vid fem meter.

Vänd och simma tillbaka.
Vänd och simma tillbaka. Här är det viktigt att få med sig både torped och docka med lite fart så att dockan i hamnar på sidan eller så. Då kan det bli väääldigt tungt (fick jag erfara på EM) och desutom kan dockans ansikte vändas ner i vattnet och då blir man diskad (fick jag också erfara i samma lopp).

Ett riktigt roligt lopp, en av mina favoriter! :)Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0