Helgen

Bra helg denna helg!

Lördagen innehöll trädgårdsfix inför vintern och Halloweenfest med fina vänner. Btw, om världen skulle bli invaderad av vampyrer skulle det vara okej med mig. Den looken klär mig!

Idag blev det sovmorgon, Vänner-maraton och långpromenad i det underbara vädret! Nu ska helgen avslutas med lite simträning. :)


Om att prioritera rätt i vardagen.

Ibland säger en bild mer än 1000 ord:
 
Länk till bildkällan - dagens Nemi. En ny serie varje dag! :)

Bra (men ack så lång) dag.

Det finns en viss charm i att vikariera som lärare (vilket jag gör då och då eftersom min tjänst bara är på 50%). Man får verkligen variation i arbetet och möter olika elever i olika sammanhang. Det är kul! Idag har jag vikarierat som trä- och metallslöjdslärare på skolan där jag vanligtvis jobbar. Det har jag inte gjort förrut som det var riktigt roligt. :) Visst, det lbir lite knepigt för jag kan ju inte lika mycket som en utbildad lärare - och jag FÅR inte göra alla saker heller. Hantera bandsåg - nej tack. Bra dag på jobbet i alla fall.
 
Sen bar det av till simhallen för ett pass fensimning. 1 timmes träning, 2200 meter. Av dessa 2200 var 200 meter utan fenor och 200 meter med fiberfenor - resten gummifenor (1800 meter för er som inte orkar/kan/vill räkna). Lite smått ömma fötter efter det, men kändes ändå okej. Tränade en hel del längddyk. 100 carry ska gå så jäkla snabbt nästa år! Nöjd med passet i alla fall.
 
Körde inom sjukhuset för att lämna blod. 132 i blodvärde idag - bra för att vara mig. Nu bildas det lite nytt fräscht blod i kroppen och någon stackare som behöver mer blod kan få mitt. Bra sätt att hjälpa till på. Får ju passa på att slänga in en liten uppmaning - BLI BLODGIVARE!
 
Tog längre tid än jag tänkt på sjukhuset dock, så kom hem lite senare än väntat. Vilket i och för sig inte hade varit något problem om jag hade sett till att planera onsdagens lektioner färdigt på måndagen, men det hade jag ju såklart inte. (Vilket puckor jag kan vara ibland.) Nu har jag dock koll på morgondagen så nu väntar soffan en liten stund innan läggdags (jag som i vanliga fall lägger mig klockan nio - ojoj).
 
För övrigt har jag också boket konsertbiljetter till the Killers i mars! Kommer bli LEGEND.... wait for it... DARY!
 
 

Foto...

... från gårdagens löpning.


Träningsläger

I helgen var jag på träningsläger i Jönköping. Det var ett så kallat breddläger, vilket innebär att alla från nybörjare till eliten är med. Under de här helgerna brukar vi fokusera mycket på de tekniska bitarna och även köra några lopp på tid. Den här helgen var inget undantag.
 
2 träningspass på lördagen och 2 träningspass på söndagen hann vi med. Ibland känns det lite kort med bara två dagars läger, men det är bra för man slipper ta ledigt från jobb/skola och hinner ändå med en hel del träning. Tränade bogsering med  och utan fenor, torpedkoppling, upptag, linethrow, påtag av fenor och torped, undervattenssimning, fensim... Ja, det mesta faktiskt. Själv har jag ju inte tränat poollivräddning på drygt två månader (har fokuserat på havsgtenarna fram till 1/9 då vi tävlade i Danmark, samt landträning och vanlig simning efter det) så det kändes faktiskt i kroppen även fast det inte var alltför tunga pass.
 
Idag hade jag egentligen tänkt vila, men det blev ändå en löprunda på ca 6,5km bara för att jag var sugen på det.  Härligt väder var det ju ute också! Ibland får man helt enkelt passa på. :)

Det där med balans.

Jag tror på att ha balans i livet. Balans gör att man mår bra. Balans gör att man orkar vara en bra idrottsutövare / lärare / flickvän / vän / dotter / syster / svärdotter osv (shit vad många roller man har). Men framför allt så gör balans det lättare att må bra.

Som ni säkert fattar så menar jag inte konsten att kunna stå på ett ben på en pilatesboll när jag pratar om balans. Det handlar om balans i livet och i vardagen.

Jag är inte alltid jätteduktig på det där med balans.

Som en ambitiös person med höga mål och många bollar i luften kan det ibland bli lite... hektiskt. Periodvis kan det leda till att jag bli ineffektiv, orkeslös, får svårt att sova och helt enkelt mår sämre. Jag känner det i kroppen. Min kropp mår dåligt av obalans.

Ibland menar folk att de inte har tid att träna och tro mig, jag kan förstå dem. Det jag har insett är att träningen ofta hjälper en att må bättre, stressa ner och orka mer. Helt ärligt, om man är trött och stressad hemma eller på jobbet får man sällan särskilt mycket gjort på ett effektivt sätt. Istället blir man frustrerad över att man inte hann deg man ville PLUS att man inte hann träna. Om man istället tar sig tid för ett (kort) träningspass kan man vara nöjd för att man hann med det i all fall. Dessutom blir man ofta mer effektiv efteråt, man hinner alltså med MER. Plus att kroppen står emot stressens påfrestningar bättre.

Idag var en sådan... jobbig dag. Svårt att somna igår, upp tidigt, jobbat undan massor hemma, kände mig trött och sliten. Men "trött och sliten" troligtvis kom från jobbet så bestämde jag att kroppen visst skulle hålla för ett träningspass. Att jag sen inte orkade köra på så hårt (vilket iofs inte var planen heller) pga att jag slarvat med lunchen (bland annat) är en annan sak. Men kände mig ändå bättre efteråt. Fensim blev det. Riktigt skönt att hoppa i vattnet (trots diverse åkommor).

Min största utmaning är nog dock att kunna säga nej. Eller, jag börjar bli bättre. Nu ska jag bara kunna säga nej utan att få skuldkänslor. Jobbar även vidare med mitt nyårslöfte - att ha förre "måsten" i livet. Little miss Perfect är ändå ingen lycklig person. Little miss Bakance ska bli mitt nya jag!


Träningsplanering v. 42

Måndag:
PT-träff.
 
Tisdag:
Simning / fensimning.
 
Onsdag:
Stryketräning.
 
Torsdag:
Simning med KSLS.
 
Fredag:
VILODAG
 
Lördag - Söndag:
Träningsläger, 2 livräddningsträningar / dag.
 
 

Träningssammanfattning v. 41

Måndag:
VILODAG
 
Tisdag:
Morgon-PW med hunden (drygt 6km, drygt 60min) LÄTT
Fensim 60min 2300meter. MEDEL
 
Onsdag:
Gym: "tunga passet" + corecontrol (gruppträning). Tot. 1h 45min. TUFFT
 
Torsdag:
Simning med KSLS. 1,5h 2250meter TUFFT.
Spikmatta (rygg, lår, rumpa) + stretch. 60min. ÅTERHÄMTNING
 
Fredag:
Styrka + kondition. 1h 40min. TUFFT.
 
Lördag:
Morgon-PW med hunden (5,39km 55.08) LÄTT
(VILODAG)
 
Söndag:
Extra VILODAG (trött och sliten).
 
Utöver detta: dagliga "PT-övningar"
Rätt nöjd med denna veckan. Hade ju varit bra med ett simpass till (skulle varit på söndagen), men ibland behöver man vila också.
 
 
 
 

Ny vecka - nya tag.

I torsdags blev det som planerat ett simpass med KSLS. MAX-simning som vanligt, bra grejer. :) Den här gången var det 7 varv av: 75 frisim, 50 frisim, 25 fjäril. Frisim kändes helt okej, även om jag var rätt död i kroppen sen onsdagens dubbelpass, men shit vad klen man är på fjäril! Tur jag inte behöver tävla så mycket i det. ;)
 
Avslutade vardags-veckan med ett pass på gymmet på fredagen. Det är så himla gött att åka dit efter jobbet på fredagen, en riktigt bra start på helgen. Körde både stryka och kondition. Tuffa pass onsdag, torsdag och fredag resulterade i en BRUTAL träningsvärk på lördagen. (Martin fann det himla roligt att gå runt och trycka på mina ömmande muskler och se mig lida, den lille sadisten.) Men tog mig i alla fall ut på en morgon-PW med hunden. Brukar vara ett bra sätt att mjuka upp kroppen.
 
I övrigt har helgen varit en vilohelg. Skulle ha simmat i söndags, men jag kändes mig trött och sliten så valde att stanna hemma och umgås med sambon och vovven. Tror det var ett bra dag, kändes bättre i kroppen i morse. Ibland måste man lyssna på kroppen, det gäller bara att avgöra när den är sliten och när den är lat. :)
 
Idag har jag varit hos Johan på Fitness For Life igen. Vi testade flera olika övningar, bland annat med TRX. Testade även stabiliteten och det verkar gå framåt. Härligt! :) Ska fortsätta göra mina dagliga övningar, kan nog bli lite bättre på det till och med. Annars är det som vanligt mycket jobb, men jag försöker att inte jobba så mycket på helgen numer, man måste vila lite för att orka med också.
 
I helgen är det träningsläger. Ser verkligen fram emot det. Således blir det vilodag på fredag. I övrigt simning tisdag och torsdag samt gymmet på onsag är det tänkt. Och så massa jobb såklart.
 

Gymmet

Satsar mycket på basövningar i gymmet just nu, övningar som aktiverar stora muskelgrupper. Bygger upp strykan stegvis eftersom jag under en lång period inte kunnat träna med vikter fullt ut. Gymträningen kommer sedan även innehålla övningar mer riktade mot livräddningen.
 
Så här såg gårdagens träning ut:
 
Uppvärmning 10 minuter på crosstrainer.
Knäböj
Stående rodd
Marklyft
Militärpress
Liggande hantelpress
Fällkniven
3 x 10 reps på samtliga övningar, vila 45-60 sekunder.
 
Därefter en paus inklusive stretching (25min) innan gruppträningspasset corecontrol på 30 minuter.
 
Totalt 1h 45minuter.
 
Lite för lite energi i kroppen kanske, annars tycker jag att det gick bra. Vissa övningar är jag fortfarande i teknik-stadiet, andra kan jag köra tyngre vikter. På rätt håll går det i alla fall. I eftermiddag blir det förhoppningsvis simning med KSLS. :)
 

Fullt ös!

Jobbat. Var kvar på jobbet efter arbetstid (inte så ovanligt). Sen till gymmet och träna styrka plus corecontrol (pass). Sen direkt till en mycket intressant föreläsning med Emma Igelström. Köpt hennes bok och fått den signerad. Sen hem och äta, ringa samtal, packa upp väska, kolla mailen och ut med hunden. Snart kallar sängen!

Intensiv men bra dag. Fullt upp med både jobb och träning. Nya utmaningar väntar inom båda fältet!


Ny samarbetspartner

Har inlett ett samarbete med PTn Johan Skiöld på Fitness for Life. :)
 

Masters-SM/NM långbana

Då var 2012 års masters-SM/NM i simning i långbana (dvs 50metersbassäng) avklarat. Sorry att resultaten dröjt, orkade helt enkelt inte mobilblogga i bilen hem på söndagen och igår hade jag fullt upp med jobbet.
 
Tävlingen gick alltså av stapeln i Borås Simarena, mycket fin anläggning och en helt okej bassäng. Trackstartpallar - woho! :) Synd bara att man inte har möjlighet att träna på sådanna pallar hemma... Men ändå kul att tävla med dem. Lagom temp i vattnet var det med. Gillar inte när det är för varmt. Tyvärr kunde jag ju inte tävla på fredagen så det blev bara en dags tävling för mig med följande sträckor och tider:
 
100 frisim: öppnade rätt segt på 32.41 men fick till en hyfsad (om man jämför med första 50m) hemgång på 34.70. Sluttid 1.07.11. Inte mycket att hänga i granen, ville helst vara under skamgränsen 1.07 (vet inte riktigt vad jag har gjort som bäst i 50metersbassäng dock) men lyckades alltså inte riktigt med det. Får helt enkelt erkänna att det inte blivit tillräcklig mängd kvalitativ simträning för bättre tider. Ja, och hela sista veckan var jag ju förkyld men tror mest det handlar om träningen faktiskt. Visst ja, kom 2a på SM och 4a på NM i min åldersklass 25-29 år.
 
400 frisim: Med ett lopp i kroppen kände jag mig mer på G inför detta lopp, min gamla parad-distans, även om jag var lite nervös eftersom det var så länge sen jag simmade det och eftersom 100 meter inte gick så bra. Tycker ändå att jag gjorde ett helt okej lopp på 5.01.71. Ganska stor skillnad mellan första och andra 100ingen, men sen höll jag jämt tempo vilket var en av målsättningarna. Är ändå rätt nöjd med den tiden även om jag helst ville under 5 minuter. Även nöjd med placeringarna, för det var ett par tjejer med bra tider i min åldersklass som jag lyckades slå. Kom 1a på SM och 3a på NM.
 
Förmiddagen avslutades med 4 x 50 meter frisim som vi simmade i åldern 120-159år (alltså lagmedlemmarnas sammanlagda ålder). Laget bestod av Malin Svensson, Theres Bolin, Karin Elmberg och jag. (Utöver oss fanns även Gustav Karlssson med och representerade KSLS.) Lagets tid blev 2.07.03 vilket gav en 3e-plats och min tid på sista sträckan var 30.33 - lite surt, ville ju helst under 30 såklart.
 
På eftermiddagen simmade jag först 100 bröstsim: Bröstsim är jobbigt (!) när man mest tränar frisim. Dock var det ingen större konkurrens i min åldersklass då det bara var jag och en tjej till (med betydligt sämre anmälningstid än jag). Visste ju i princip redan innan loppet att det skulle bli guld, så försökte fokusera helt på mig själv: min teknik, min fart, min prestation. Lyckades ändå trycka på rätt bra, men vid 75 meter kändes det som att någon slog mig med en slägga - mjölksyraaaa! Kom in på en inte alltför härlig tid av 1.27.39 men öppningen på 40,66 var faktiskt bra för att vara i 50a. Att jag sen blev nockad av mjölksyra är en annan sak - satsade i alla fall fullt ut, även om det inte höll (tidsmässigt) hela vägen. Placeringsmässigt blev det som jag trodde - 1a på SM och 1a på NM med 19 sekunder ner till tvåan. Men jag undrar - Varför simmar så få 25-29åringar bröstsim?!
 
Sista sträckan blev 50 frisim. Ville ju helst under 30 sekunder, men det har jag inte gjort alltför många gånger (undrar om jag har gjort det alls, är inte så duktig på mina personliga rekord i långbana) så 30.97 får väl klassas som okej efter omständigheterna. Lite mer styrketräning med vikter och mer simträning så ska jag nog snart göra under 30 utan problem! 6a på SM och 8a på NM blev placeringarna där.
 
Överlag är jag i alla fall nöjd med helgens tävling. Inte minst har det gett en massa ny motivation till att träna på. Får också respons på hur träningen går och kan anpassa träningen efter det. Nu tränas det vidare mot nya mål! :)
 
På kvällen var det ju KAMRATFEST också! :) Inledde med lite förfest hos en lagkamrat. Därefter tog vi hissen ner till middagen (klockrent att bo på samma hotell som festen). Det serverades god buffé och ett glas öl/vin. Ja, sen fick man ju köpa mer dricka om man ville. Hamnade mellan två trevliga herrar som båda bjöd upp till dans när det var dags. Kul att dansa lite bugg och sånt för omväxlingsskull. Ja, det blev lite modern dans också såklart. En härlig blandning av både musik och folk när deltagarna på tävlingen är mellan 20 (egäntligen ska man vara 25 för att vara med på masters, men det finns en pre-mastersklass) och typ 80 år. :) Ser redan fram emot SM i kortbana i mars - i Södertälje om jag inte missminner mig! :)
 
 

På plats...

På hotellet, i sängen. Har laddat magen med pizza och en martini. Det är tydligen så man gör "masters-style". Kurerar mig med massa vatten, strepsils och panodil. Ska sova nu och vakna helt fri från förkylningen imorgon hade jag tänkt. Sitter mest i näsan nu i alla fall, halsen är bättre. Har jag ont i halsen imorgon blir det nog inge 400. :(

Förresten, min klubbkompis Karin tog idag nordiskt guld på 800 frisim - hurra!

Nu ska jag sova och bli frisk! Gött att sova hotell-säng med fluffigt täcke och vita lakan.


På väg mot Borås.

Sitter på tåget på väg mot Borås. Täppt i halva näsan, den andra halvan snorar lite lagom. Huvudet känns tungt. Men halsen känns lite bättre. Fantastiskt härlig uppladdning inför masters-SM/NM som är imorgon.

Egentligen började tävlingarna idag (typ nu), men jag har haft introduktionsdag på jobbet så kunde inte åka upp tidigare. Men med tanke på hur jag mår så gör det inte så mycket att jag bara tävlar imorgon.

50, 100 och 400 frisim (crawl) samt 100 bröstsim står på programmet imorgon. Och kanske lagkapper. På söndag (och kanske ett par dagar till) blir det vila! Lite buffé och god dricka blir det imorgon efter tävlingen med. Ska bli sjukt gott med ett glas vin efter septembers vita månad.

Ska försöka hinna lägga upp tävlingsresultaten imorgon!


En sån där vecka igen...

Jaha, så blev det en sån där vecka igen. Alldelles för mycket måsten och alldelles för lite vilja. Vilket innebär ett kort inlägg, men man måste ju få skriva av sig lite med.
 
Idag har jag vikarierat på en skola i årkurs 3, det var roligt. Det är väldigt annorlunda mot högstadieeleverna som jag i vanliga fall jobbar med (det är också roligt, men som ni vet, ombyte förnöjer). En väldigt varierad dag med både svenska, engelska, matte och oä - speciellt för mig som i vanliga fall bara undervisar ETT ämne.
 
Därefter in till stan för en lunch med Lina. Mat i magen måste man ju ha.
 
Nu sitter jag hemma och rättar prov (att bedömma elevers arbeten är minsann inte alltid det lättaste) och så. Omdömen klara denna veckan. Svårt. Men det ska nog lösa sig. Ska ta och planera morgonsdagens lektioner med. Har en del bra idéer till framöver, får se hur det går att lösa med dem. Att klura ut roliga, pedagogiska uppgifter är kul - men krävande. Förarbetet är i alla fall roligare än efterarbetet.
 
Ikväll ska jag besöka en naprapat - rygg och nacke mår inte perfekt om man säger så. Ska bli skönt att bli lite uppmjukad inför helgens tävling. I överigt blir det vila från träningen idag (förutom mina dagliga övningar som jag fått av PT-Johan). Imorgon ska jag simma. Teknik och fart. Nästa vecka startar ny träningsperiod.
 
Men nu har jag pausat länge nock, åter till arbetet! 

Keep fighting!

Kroppsmätning och tester 2012-10-01
 
Idag har jag varit hos Johan på Fittness for Life igen. Vi gjorde en ny kroppsvägning/mätning samt rörlighets- stabilitets- konditions- och styrketester. Bra med tester, får ju liksom svart på vitt hur formen är och vad man behöver träna mer på. Kort kan vi säga att jag ska lägga in mer stabilitets- och rörelseträning. Vi kom också fram till att jag behöver omstrukturera löpträningen lite. Utöver det känner jag att jag behöver simma lite mer och sen är det fortsatt fokus på bra kost. När alla biter stämmer ska den optimala prestationen kunna nås. :)
 
Vägningen/mätningen visade på okej resultat: Minus 0,3kg fett (det mesta från bålen, det är också främst det som jag vill bli av med, onödig vikt att släpa runt på). Hade dock även tappat 0,5kg vätska (vilket går upp och ner, kände nästan på mig att det skulle vara lågt idag). Måste också vara uppmärksam så jag inte får i mig för lite energi så att jag tappar i muskelvikt / inte orkar träna som jag vill. Skynda långsamt är det som gäller här! Fokusera på bra kost och bra träning så ska nog resultaten komma också! Äter man för lite så ställer ju kroppen in sig på sparlåga, dvs förbränningen stannar. Svårt balansgång det här.
 
Veckans träning är tänkt som följande:
Måndag: Mätning, tester etc med Johan.
Tisdag: Simning. Ca 1 timme - teknik och sprint. Naprapatbehandling på kvällen.
Onsdag: Simning och/eller gym/landträning. Beror lite på hur kroppen känns.
Torsdag: Simning: Teknik och sprint.
Fredag: Vilodag och resedag till Borås.
Lördag: TÄVLING! Masters-SM/NM i simning i långbana (50metersbassäng).
Jag ska simma 50 frisim, 100 frisim, 400 frisim, 100 bröstsim och lagkapp(er).
Söndag: Vilodag och resedag hem.
Ska försöka promenera en del också, blir alltid lite mindre av det de veckor vovven inte är hemma. Å andra sidan kan jag promenera snabbare när det väl är dags.
 
För övrigt så är det massa jobb som vanligt, men nu tänker jag hålla kväll och gå och stoppa i mig lite mat, typ lax, morötter, avokado och kanske en knäcke med ost. :)
 
 

RSS 2.0